Selve kjøpsprisen for en hund er en sak, men utgiftene stopper ikke der. Agria Dyreforsikring gir deg her et overblikk over hvilke kostnadsposter som er forbundet med å ha hund.
I en tid der alt blir dyrere kan det være lurt å skaffe seg oversikt over hva det vil koste å ha hund før du tar den store beslutningen om å bli hundeeier.
Vanskelig med generelle tall
Det er umulig å sette et presist tall på hvor store utgifter du kan forvente å få som hundeeier. Dette fordi det er mange faktorer som spiller inn, slik som hundens størrelse og prisklasse på utstyr du velger.
– En hund sprer enormt mye glede og gir livet en ny dimensjon. Før du går til anskaffelse av et firebeint familiemedlem er det viktig å sette seg godt inn i hva det vil koste i måneden og året i beste fall, men også i verste fall, om du skulle være så uheldig at hunden din blir syk eller skadet, råder Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.
Du kan bruke listene under til å sette opp budsjett for hva det vil koste for akkurat deg. Husk at det er mye fint utstyr å få kjøpt brukt.
Utgifter ved anskaffelse av hund:
- Kjøpspris
- Ev. reisekostnader om du skal hente hunden et stykke unna
- Utstyr som halsbånd, sele, kobbel, hundeseng, mat- og vannskål, leker, bur til bilen, børste, klotang, flåttfjerner og dekken.
Faste kostnader:
- Fôr
- Hundeposer
- Godbiter og tyggeben
- Pleieutstyr som tannbørste, hundetannkrem, hundeshampoo og potesalve
- Veterinærkostnader (årlige vaksinasjoner og helsesjekker samt ved sykdom eller skade)
- Reseptbelagte legemidler som flåttmiddel eller ved sykdom/skade
- Forsikring som kan dekke deler av veterinærkostnadene og/eller livsforsikring
- Hundefrisør (gjelder noen pelstyper)
- Utstyr som blir slitt eller som hunden vokser ut av, som sele, halsbånd, dekken, potesokker og leker
Hundefôr
Hundefôr varierer i pris, og ofte kan det lønne seg å kjøpe store sekker av gangen. Undersøk også litt rundt, for mange utsalgssteder har fordelskort som gjør at du kan få en sekk gratis når du har kjøpt et visst antall.
Det er lurt å rådføre seg med veterinær, oppdretter eller andre fagfolk om hvilket fôr du bør bruke til nettopp din hund, da det varierer etter kvalitet, hundens alder, vekt og aktivitetsnivå. Valpefôr, seniorfôr og medisinsk fôr er som regel litt dyrere. Hunden bør få samme fôr som den er vant til i starten for så å eventuelt gradvis bytte til annen type. Dette for å unngå at hunden blir dårlig i magen.