Dette krangler vi med hyttenaboen om

Vi bruker ikke ferie og helger bare til å slappe av, men også å krangle med hyttenaboen. Bildet viser tilfeldige hytter på Lindøya i Oslofjorden. Foto: Helge Høifødt/ Wikimedia Commons

Vi krangler med hyttenaboene om det meste. Her kan du lese om noen av kranglene hvor konfliktrådet har blitt koblet inn.

Rekreasjon og stillhet er ofte svaret når nordmenn blir spurt om hvorfor de har skaffet seg hytte.

Ettersom hytter i likhet med boliger ofte bygges nære hverandre, er man i stor grad avhengig av å ha et godt forhold til naboene for å oppnå nettopp det. 

Av og til oppstår det imidlertid uenigheter og konflikter, og det kan for eksempel handle om trær, parkering, brøyting eller vann.

Konfliktrådet, som bistår i meglingen av rundt 700-800 såkalte nærmiljøkonflikter hvert år, skriver i en pressemelding at hyttekonflikter ofte ligner på de vi finner ellers i boligområder.

Les også: Solid prisutvikling for sjøhytter

Annonse:


Mye krangel om vann

Det finnes også konflikter som er mer spesielle blant hyttenaboer. Her følger noen eksempler:

  • To hytteeiere var koblet på en fastboendes vannledning. De hadde blitt enige om antall liter vannforbruk per dag, men den fastboende mente imidlertid at hytteeierne brukte altfor mye vann. Han skrudde derfor vannet av fra tid til annen. Etter et møte i konfliktrådet ble de enige om å investere i en vannmåler.
  • Én hytteeier nektet sine naboer i et vannfelleskap å grave på hans eiendom da det ble nødvendig med reparasjon av vannledning.
  • Én hytteeier var bekymret for sitt drikkevann siden naboen hadde brukt trykkimpregnert påler rett ved siden av hans vannkilde.
  • Konfliktrådet har dessuten møtt flere hytteeiere som har knyttet seg ulovlig til kommunens vann og avløpsnett.
  • Én nabo mente at bryggeeieren utvidet båtfestet ved å bygge opp stein for stein slik at den til slutt framstod som en brygge.
  • Én hytteeier sagde ned 15-20 trær for å få fjellutsikt, noe naboen ikke likte. De ble enig om erstatning i konfliktrådet.
  • Én hytteeier klaget på at naboens bod plutselig hadde blitt bygd om til anneks. Dette til sjenanse for dem i nærmiljøet.

Les også: Sjekkliste for hyttekjøp – dette skal du se etter

Veier og vedlikehold kan også være konfliktskapende

Uenighet i forbindelse med adkomsten til hytter har vært gjenstand for flere saker til konfliktrådet.

Det kan for eksempel dreie seg om betaling av brøyting til hyttene eller om ansvar for vedlikehold av veien.

I ett tilfelle gikk det så langt at grunneier valgte å legge steiner over veien slik at de øvrige hyttebeboerne ble hindret i å kjøre til fritidsboligen sin.

En annen hytteeier tok motorsagen fatt og delte flytebryggen i to etter en langvarig konflikt med familien i nabohytta om bryggen, og gangbanen ned til den.

Når det gjelder vedlikehold trekker konfliktrådet frem en hytteeier som gravde ut tomta si slik at det førte til utgliding på naboens tomt. Det endte heldigvis for alle parter med avtale om erstatning og arbeid under meglingsmøtet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Dette kan du bygge uten å søke – pass deg for fellene!

Dette må til for å gjøre om en fritidsbolig til bolig

Opptil halvparten av prisen på boligkjøperforsikringen går til eiendomsmegleren