Dette er dine rettigheter om du blir satt i koronakarantene i ferien

Dersom du må i karantene fordi noen i familien er syke eller satt i karantene, har du ikke krav på å få utsatt ferien, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm. Blir du syk selv, er saken imidlertid en annen. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Dersom du blir satt i karantene grunnet andres sykdom, har du ikke krav til å få flyttet på den planlagte ferien din. Dersom du blir syk selv, stiller det seg imidlertid annerledes.

– Problemstillingen som nå rammer noen arbeidstakere, er at de blir satt i karantene i ferien. Selv om karantene kan gi rett til sykepenger, vil det ikke gi rett til utsatt ferie, sier Jørgen Brostrøm, juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, i en pressemelding.

For at du som arbeidstaker skal kunne kreve ny ferie senere ved sykdom i ferien, er det nemlig tre vilkår som må være oppfylt.

  • Du må være 100 prosent arbeidsufør
  • Du må ha legeerklæring som dokumenterer arbeidsuførheten
  • Du må kreve utsettelse raskt (normalt innen et par uker) etter at arbeidet gjenopptas.
Saken fortsetter under annonsen:


– Her er det det første punktet som hindrer den ansatte fra å kunne kreve ny ferie senere ved karantene i ferien. Dersom den ansatte er satt i karantene uten faktisk å være syk, eller 100 prosent arbeidsufør, som det heter i ferieloven, så vil han eller hun heller ikke kunne kreve ny ferie senere, sier Brostrøm, vider, og legger til:

– Det betyr at dersom andre familiemedlemmer er syke eller satt i karantene, så vil heller ikke det gi rett til ny ferie senere. Det er heller ingen lovregler som gir ansatte rett til å få avspaseringsdager på nytt, dersom disse spoleres av sykdom eller karantene. Avspasering er ikke regulert verken i arbeidsmiljøloven eller ferieloven, og er kun basert på avtaler mellom partene. Retten til å få avspaseringsdager utsatt må derfor eventuelt følge av avtalen.

Dersom du blir syk selv, vil det imidlertid stille seg annerledes. Da kan du kreve utsatt ferie.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Så mye steg hytteprisene i 2020

Her er seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må

Foreldre skal nå slippe og dokumentere egen inntekt til kommunen

Du kan allerede nå sjekke om du får restskatt eller har skatt til gode

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene