Mange skal flytte hjemmefra for å bli student de kommende ukene. Er du én av disse, må du vurdere om du skal endre adressen din i Folkeregisteret eller ikke.
Vanligvis må du melde flytting til Folkeregisteret innen åtte dager etter at du har flyttet, men som student kan du selv velge om du ønsker å endre folkeregistret adresse, skriver Skatteetaten på sine nettsider.
Det betyr at du fortsatt kan ha registret adresse i barndomshjemmet, men få posten din til studenthybelen.
Før du bestemmer deg bør du vite at at adressen du står registrert med i Folkeregisteret kan ha betydning for en rekke rettigheter og plikter.
Avdelingsdirektør i Folkeregisteret, Elin Imsland, anbefaler derfor at du sjekker opp hva en adresseendring vil ha å si for akkurat deg før du avgjør om du skal sende flyttemelding.
– Det kan være greit å vite at adressen du står registrert med hos oss kan ha betydning for hvor du har rett på fastlege og hvilken kommune du kan stemme i ved valg, uttaler Imsland.
Hun anbefaler at du sjekker med for eksempel fastlegen hva konsekvensene blir hvis du er folkeregistret på studiestedet.
Til opplysning: Lånekassen stiller ikke krav om endring i folkeregistrert adresse for å få status som borteboer, som det først sto i denne saken.
Les også: Slik fungerer de nye pakkeboksene som Posten nå setter ut
Annonse:
Kan utsette å sende inn flyttemelding
Det er mye å tenke på når du skal bli student, og midt i mylderet av flytteesker, pensumlister og nerver tenker du kanskje at det er godt å slippe enda en formalitet. Da finnes det en trøst:
– Hvis du ikke sender en flyttemelding til Folkeregisteret med en gang du flytter til din studiekommune, er det ikke noe problem å gjøre det på et senere tidspunkt hvis du ombestemmer deg, tipser Imsland.
Velger du å forbli registrert i hjemkommunen din, skal du ikke melde ny adresse til Folkeregisteret, men du kan melde ny postadresse. Dette gjør du enkelt digital enten via Postens eller Skatteetatens nettsider.
Ønsker du derimot å stå registrert som bosatt i studiekommunen, må du velge flytting til ny adresse.
Tidligere måtte du da melde flytting til både Posten og Folkeregisteret, men i dag kan dette gjøres samtidig på enten Postens eller Skatteetatens nettsider.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Flere tusen husstander og bedrifter får nytt postnummer 1. oktober
16 tips til en sunn studentøkonomi
Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine