Derfor vil heller ikke denne regjeringen øke barnetrygden

Mens flere oposisjonspartier nå vil øke barnetrygden, har regjeringen gode grunner for å ikke gjøre det. Bildet viser statsminister Erna Solberg (H) i debatt med partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet under fjorårets årskonferanse til Norsk olje og gass. Foto Kilian Munch

Selv om prisnivået øker for hvert år som går, har ikke barnetrygden blitt oppjustert på 21 år. Det er det en god grunn til.

Satsen på barnetrygd har vært på 970 kroner måneden siden 1996, da den sist gang ble satt opp.

Både KrF, Venstre, SV og Rødt foreslår nå i sine alternative statsbudsjett å endre eller øke barnetrygden, melder NRK.

– Vi vet at det er nesten 100.000 barn i Norge som vokser opp i fattigdom. Vi mener det handler om fordeling, derfor vil vi øke barnetrygden, sier SV-politiker Freddy Øvstegård til statskanalen.

Partiet vil i første omgang bruke 1,8 milliarder kroner ekstra til utbetalinger av barnetrygd.

For å sette det i et perspektiv, så ble det totalt utbetalt litt over 15 milliarder kroner i barnetrygd i 2016.

Les også: 15.120 kroner mer i engangsbeløp til nybakte foreldre

Annonse:

Barnefamilier har fått på andre måter

Selv om barnetrygden har stått på stedet hvil lenge, betyr ikke det at det brukes relativt sett mindre og mindre av fellesskapets penger på barnefamiliene.

Utgiftene til barnetrygd, kontantstøtte, barnehager og andre forsørgerstøtter har nemlig doblet seg fra knappe 30 milliarder kroner i 2000 til over 60 milliarder kroner i 2016, viser beregninger NRK har gjort.

Ifølge sosiologiprofessor Anne Lise Ellingsæter ved Universitetet i Oslo har det vært en klar tendens til at det offentlige heller tilbyr tjenester som barnehage og foreldrepermisjoner enn å dele ut penger de siste ti-årene.

Regjeringspartiene Høyre og Frp vil videreføre dette, og mener universelle ordninger som barnetrygd er lite treffsikre mot dem som sliter mest.

– Noe av det som har hatt størst effekt er gratis barnehage til dem med dårligst økonomi og redusert betaling for en rekke andre. Det er veldig treffsikre tiltak som vi viderefører, sier Tage Pettersen, som sitter i familie- og kulturkomiteen for Høyre.

Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de Grønne har ennå ikke lagt frem sine alternative budsjett. 

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Statsbudsjettet 2018: Dette vil det bety for din lommebok

Her er alt du må vite om den nye IPS-ordningen

Dette er de økonomiske fordelene med å være gift

Dette er forskjellen mellom prosent og prosentpoeng