Selvangivelsen for inntektsåret 2016 som skal leveres nå i april, er omdøpt. Det nye navnet er skattemeldingen. I tillegg til denne endringen innføres det også en ny fastsettingsmodell for formues- og inntektsskatt.
– Bakgrunnen for at selvangivelsen endrer navn til skattemeldingen er den nye skatteforvaltningsloven som trådte i kraft fra 1. januar 2017. Formålet med loven er å samle, harmonisere og modernisere reglene innen skatteområdet, og samtidig tydeliggjøre skattepliktiges ansvar for å gi riktige opplysninger, skriver Helene Kruge, fungerende seksjonssjef i Skatteetaten, i en epost til Pengenytt.
Den nye skatteforvaltningsloven, som erstatter ligningsloven, vil regulere alle forhold knyttet til fastsettingen (ligningen, red,anm.) av skatt, og er den viktigste loven for Skatteetatens saksbehandling.
Opplysningene i skattemeldingen sjekker du på samme måte som før. Det gjelder også eventuelle endringer du gjør i inntekter, formue og fradrag.
Skattemeldingen for 2016 blir tilgjengelig fra 4. april, og må leveres senest søndag den 30. samme måned.
Les også: Dette er de økonomiske fordelene med å være gift
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Nye navn på også andre begreper
Ny skatteforvaltningslov medfører også endringer i andre etablerte begreper.
Under kan du se komplett begrepsliste på bokmål og engelsk. For å se hva de nye begrepene er på nynorsk, må du sjekke ut nettsidene til Skatteetaten.
Les også: Rekordmange melder fra om penger i utlandet
Ny fastsettingsmodell for formues- og inntektsskatt
Med den nye skatteforvaltningsloven innføres det også en ny fastsettingsmodell for formues- og inntektsskatt.
Tidligere var det Skatteetaten som formelt sett fastsatte informasjonen som var grunnlaget for å beregne skatten din, men i praksis var det du selv du som gjorde dette gjennom å akseptere den forhåndsutfylte selvangivelsen eller endre den.
Nå blir denne praksisen formaliserte gjennom at loven sier at du selv skal fastsette skattegrunnlaget gjennom skattemeldingen.
– For folk flest vil ikke dette oppleves som en stor endring. Tidligere ble formues- og inntektsskatt fastsatt ved at Skatteetaten fattet et vedtak om hvor mye skatt som skulle betales etter å ha mottatt opplysninger fra den skattepliktige, forklarer Helene Kruge i Skatteetaten, før hun legger til:
– Med skatteforvaltningsloven er prinsippet endret, slik at det er den skattepliktige selv som fastsetter grunnlaget for skatten når skattemeldingen leveres. Skatteetaten beregner så skatten på det grunnlaget den skattepliktige har fastsatt.
Les også: Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier
Du kan endre skattemeldingen i inntil tre år
Har du fått skattemelding for lønnstakere og pensjonister, og opplysningene i den er korrekte, trenger du ikke levere skattemeldingen, opplyser Kruge.
Du har da fastsatt de forhåndsutfylte opplysningene i skattemeldingen som grunnlag for beregning av skatten.
Ny fastsettingsmodell innebærer også at skattepliktig får adgang til å endre egen fastsetting i tre år, samt at myndighetene får generell adgang til å endre uriktige fastsettinger i fem år.
– Tidligere kunne en skattepliktig som oppdaget feil klage på ligningsvedtaket. Skatteforvaltningsloven gjør det mulig for den skattepliktige å endre opplysninger i tidligere levert skattemelding innen tre år etter leveringsfristen for skattemeldingen. Samtidig har Skatteetaten mulighet til å endre enhver fastsetting tilbake i fem år når fastsettingen er uriktig, eller når det ikke foreligger noen fastsetting, avslutter Kruge.
Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen
Les også: Oppussingsobjektet i London på 26 kvm selges for 6,25 millioner kroner
Les også: Dette er de 20 sikreste flyselskapene i verden
Les også: Åtte råd for å redusere strømregningen din (annonsørinnhold)