Bare fire av ti er i stand til å kjøpe ut partneren dersom forholdet tar slutt. Et opphetet boligmarked gjør ikke situasjonen enklere. Ofte må begge parter ta opp mer lån etter et brudd.
Skrevet av: Leni Aurora Brækhus, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).
– Det ender ofte med at ingen av partene har råd til å sitte igjen med boligen, så begge må ut, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til ABC Nyheter.
De siste fem årene har boligprisene i Oslo steget med 51,2 prosent. DNB Eiendom opplyser til ABC Nyheter at deres eiendomsmeglere erfarer at det opphetede boligmarkedet i Oslo har gjort det vanskeligere å kjøpe ut partner/ektefelle ved samlivsbrudd.
Særlig gjelder det større familieboliger, ettersom prisene på slike boliger i hovedstaden er så høye at de færreste kan klare kostnaden alene, ifølge DNB Eiendom.
– Det er dyrt å flytte fra hverandre. Det er det ingen tvil om at det økonomisk beste er å holde sammen, sier Picard.
– Det er jo fortsatt sånn at god verdistigning sjelden fører til at én bolig kan bli til to mindre boliger i samme marked, hvis man vil bo i samme område, fortsetter forbrukerøkonomen.
Les også: Boligprisene til himmels
Eier ofte halvparten hver
I undersøkelsen Eiendomspuls, som ble gjennomført av Ipos for DNB Eiendom i sommer, ble nærmere 1900 personer intervjuet om spørsmål knyttet til boligsalg ved samlivsbrudd.
Undersøkelsen viste blant annet at 79 prosent av samboende og gifte oppgir at de eier halvparten av boligen hver. Det er en noe høyere andel blant menn (15 prosent) enn blant kvinner (9 prosent) som oppgir at de eier hele boligen.
I tillegg mener bare 40 prosent av de spurte at de er i stand til å kjøpe ut ektefellen ved skilsmisse eller samlivsbrudd.
Intervjuene ble gjennomført blant folk fra forskjellig steder i landet, men de største byene og de mest befolkningstette områdene er overrepresentert.
Innlegg: Boligprisene fortsetter å stige – har det noe å si for lommeboken din?
– Begge parter ender med mer lån
Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand sier at samlivsbrudd der partene eier bolig sammen alltid vil være dyrt, og at situasjonen ikke blir bedre når boligprisene stiger og stiger.
– Er det slik at den ene ønsker å bli boende, legger man markedsverdien til grunn, man gjør altså en vurdering boligens av verdi i dagens marked. Har verdien steget mye kan det bli tøft å kjøpe ut partner, fortsetter Picard.
Hun forklarer at ofte ender begge parter opp med mer lån etter et brudd.
– Både den som eventuelt blir boende og den som blir kjøpt ut, må gjerne låne mer penger for enten å kjøpe ut partneren eller for å få råd til ny bolig.
Les også: – Spinnville priser på små leiligheter i Oslo
– Inngå avtaler når dere flytter sammen
Picard forklarer at mye av grunnlaget for at et brudd skal bli enklest mulig, må gjøres når man flytter sammen.
– Det er alltid lett å være etterpåklok. Men har man et ryddig forhold og en god samboerkontrakt er det lettere i en bruddsituasjon. Da blir det mindre konflikter rundt hvordan man skal dele boligen. Har man eid like mye av boligen er det også enklere. Da blir det et ryddigere brudd, sier hun og fortsetter:
– Hvis man er gift er reglene ganske klare, selv om det kan være unntak. De som får det vanskeligst er de tilfellene der den ene parten har flyttet inn hos den andre, som allerede eide boligen, og det ikke er gjort noen gode avtaler på forhånd, forklarer forbrukerøkonomen.
– Jeg anbefaler veldig sterkt at dersom man flytter inn til partneren som eier bolig, bør man kjøpe seg inn. Klarer man ikke 50 prosent, bør man uansett kjøpe en andel, sier Picard.
Innlegg: Boblesnakk i boligmarkedet
– Tøft å stå på bar bakke
Man kan for eksempel kjøpe seg gradvis inn gjennom å betale en månedlig sum, foreslår hun.
– Det er utrolig tøft å stå helt på bar bakke, uten egenkapital eller del av boligen, hvis forholdet tar slutt. Særlig gjelder dette dersom prisene i boligmarkedet har steget mye i løpet av perioden man har vært i forholdet.
I tillegg til å finne ut hva man gjør med boligen, må man huske på å fordele alt man eier sammen, understreker Picard.
– Det er litt forskjellige regler. Er man gift skal man dele alt som man har skaffet i løpet av ekteskapet, med mindre noe annet er avtalt på forhånd.
– Det er ikke noe automatikk i det når man er samboer, men det som kjøpt sammen skal deles likt ved brudd. Det er utrolig viktig å ta med det i regnestykket. Hvis den som beholder boligen ønsker å beholde møbler og utstyr, så må det være med i regnestykket, sier forbrukerøkonomen.
Vanskelig kommunikasjon
Når bruddet først er et faktum, er det ofte mye vonde følelser, som gjør økonomiske spørsmål enda vanskeligere.
– Det er viktig ikke å gi etter for økonomiske krav bare fordi man ønsker å bli fort ferdig. Rådfør deg gjerne med andre og forsøk å være så rasjonell som mulig, råder Kristina Picard i Storebrand.
Kristine Grønn ved DNB Eiendoms avdeling på Ullevål forteller at de ofte selger boliger i forbindelse med samlivsbrudd. Også hun erfarer at i slike saker kan kommunikasjon være en utfordring. I noen tilfeller snakker ikke partene med hverandre.
– Vi hadde en sak her nå hvor det var et samlivsbrudd. I forrige uke bestilte hun en verdivurdering uten å si det til mannen sin. Uka etter gjorde han det samme uten å si det henne. Så en halvtime før vi skulle opp dit, ringte han og avbestilte, for vi hadde jo vært der allerede, sier hun til ABC Nyheter.
Les også: Er det tegn til boble i boligmarkedet?
– Velg en megler som begge samarbeider godt med
Hun forklarer videre at partene i en slik situasjon kan ha motstridende interesser.
– I de tilfellene man skal komme med verdivurdering og en skal bli boende mens en skal kjøpes ut, vil den ene parten ha interesse av en høy verdivurdering, mens den andre ønsker en lav verdi. Da er det viktig at eiendomsmegler opptrer profesjonelt og sette en reell verdi uten å tenke at noen blir skuffet, sier Grønn.
– Det kan også være lurt at partene får hver sin verdivurdering av boligen, mener megleren.
Hun anbefaler videre at de som skal selge bolig fordi de har gått fra hverandre, til å være involvert i prosessen begge to.
– Et godt råd er at begge to er til stede når man velger megler og har møte med megler for å ha en gjennomgang av salgsprosessen. Da gir megler masse informasjon. Hvis ikke begge er der sitter den ene parten på sidelinja uten å vite hva som skjer.
– Det er også lurt å finne en megler som begge to føler de kan samarbeide godt med, så det ikke blir enda et punkt partene kan krangle om.
Les også: Spår 50 prosent prishopp på Oslo-boliger
– Flere brudd etter ferien
Grønn sier de ikke merker noen forskjell i antall boliger som skal selges i forbindelse med samlivsbrudd, selv om boligmarkedet er veldig hett for tiden. Derimot merker de at det er flere slike salg etter ferier, særlig jul og sommer.
– Skal du selge en treroms i et område der det ligger en del eneboliger, kan det være lurt å være raskt ute etter ferien. Det er gjerne da folk bestemmer seg for om de skal fortsette å være sammen eller gå fra hverandre. Og går de fra hverandre trenger de gjerne ny bolig der det er soverom til barna, sier Grønn i DNB Eiendom til ABC Nyheter.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.