Betal nå – unngå renter på restskatten

– Når skattyter oppdager at det er trukket for lite skatt gjennom året, er dette en fin mulighet til å gjøre opp for seg uten å måtte betale renter. Vi oppfordrer alle til å bli ferdig med restskatten allerede nå, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter. FOTO: Skatteetaten

Har du fått restskatt og betaler det du skylder innen 31. mai, slipper du å betale renter av beløpet. Selv om renten er lav, kan du fort spare flere hundre kroner. 

Den foreløpige skatteberegningen du finner i selvangivelsen gir en god indikasjon på om du har betalt for mye eller lite i skatt i løpet av fjoråret.

Lurer du på hvorfor du har fått restskatt, er forklaringen ofte at de endelige tallene for inntekt og fradrag ble annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet du hadde i 2015.

Vet du allerede nå at du må betale restskatt, har du mulighet til å slippe å betale renter på beløpet du skylder.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

13,6 milliarder kroner

I fjor benyttet 221.000 lønnstakere, pensjonister og selvstendig næringsdrivende seg av muligheten til å unngå renter på restskatten. De betalte inn til sammen 13,6 milliarder kroner innen fristen 31. mai.

– Vi er opptatt av at skatten skal være riktig. Når skattyter oppdager at det er trukket for lite skatt gjennom året, er dette en fin mulighet til å gjøre opp for seg uten å måtte betale renter. Vi oppfordrer alle til å bli ferdig med restskatten allerede nå, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter, via en pressemelding.

Renten er 0,56 prosent per år, beregnet fra 1. juli i inntektsåret frem til forfall for første termin for restskatt i det påfølgende skatteåret. Dersom du har betalt inn for mye restskatt, vil det godtgjøres renter ved tilbakebetaling.

Les også:Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?

Regn ut skatten

Har du ikke gjort endringer i selvangivelsen, finner du beløpet du eventuelt skylder på siste side i selvangivelsen. Har du gjort endringer i selvangivelsen som kan påvirke den endelige skatteberegningen, kan du beregne skatten med en kalkulator på skatteetaten.no/beregnskatten.

Kontonummer og KID-nummer som skal brukes ved innbetaling står i selvangivelsen.

Fristen for innbetaling av restskatt påvirkes ikke av utsatt selvangivelsesfrist, hvis du har søkt om det. Betaling etter fristen blir ikke tatt hensyn til ved endelig skatteavregning.

Første pulje med skatteoppgjør kommer 22. juni. Deretter blir det løpende skatteoppgjør mellom 3. august og 12. oktober. Skatteetaten varsler brukere på e-post eller SMS når skatteoppgjøret er klart.

Les også: Driver du med boligutleie eller skal du leie selv? Slik er leieprisene i de største byene nå

Absolutt siste frist for å betale restskatten

Fristen for å betale hvis du har fått restskatt på under 1000 kroner, er tre uker etter skatteoppgjøret ditt var klart, men likevel tidligst 20. august.

Hvis du skylder mer enn 1000 kroner i restskatt, blir denne delt i to like innbetalinger. Forfallsfristen for første og andre innbetaling er hhv tre og åtte uker etter at skatteoppgjøret ditt blir sendt ut, men også her tidligst 20. august.

Får du skatteoppgjøret ditt i 22. juni, er fristen for 1. termin 20. august, og 2. termin 24. september.

Får du skatteoppgjøret ditt i august eller senere, er fristen for 1. termin tre uker etter datoen skatteoppgjøret ditt var klart, og 2. termin åtte uker etter at skatteoppgjøret ditt var klart.

Restskatt under 100 kroner trenger ikke betales.

Les også: Spar tusenlapper på å skifte tannlege. Her er de billigste og dyreste i ti norske byer.