Selv om du ikke får svar på hvilken skole eller universitet du kommer inn på før 20. juli, bør du søke studentbolig allerede nå.
Om tre måneder har vår blitt til høst, og russen har blitt til studenter. Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus’ (SiOs) egen Snap-reporter, Ane-Marte Pedersen, har klare råd til russen:
– Ikke glem å søke studentbolig selv om du er travel med russetid og eksamen. Du kan søke før du vet om du har studieplass. Mange vil studere i Oslo. De siste årene har det vært veldig stor etterspørsel etter studentboliger, og mitt beste tips er derfor å søke nå, sier Pedersen i en pressemelding.
I hovedstadsområdet er det om lag 67.000 studenter, og de siste årene har det vært stor etterspørsel etter de 8500 studentboligene til SiO.
Disse boligene er ofte bedre tilrettelagt for studenter, har gjerne kortere oppsigelsesfrist og er typisk noe rimeligere enn boligene på det private markedet.
Les også: Neste skoleår kan du få 5108 kroner i ekstra studiestøtte
Kan trekke søknaden din senere
I august er ventelistene ekstra lange. Derfor kan det lønne seg å søke studentbolig så tidlig som mulig.
– Dersom du tenker på Oslo som studiested, er det smart å søke studentbolig allerede nå. Mange tenker at de kan vente utover sommeren, men erfaringsmessig er det smart å søke så fort som mulig, også før man har fått svar fra Samordna opptak, sier Pedersen.
Kommer du ikke inn på det studiet du ønsker, eller bestemmer du deg for en annen studieby, kan du trekke søknaden din ved å si fra til SiO innen 31. juli, ifølge henne.
Les også: Skoler tar opptil 1300 kroner for å kopiere vitnemålet
Annonse:
Husk frist 15. mai for Trondheim, Ålesund og Gjøvik
Det er også mulig å søke studentbolig gjennom Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit), dersom du planlegger å studere på noen av disse stedene.
Søker du før 15. mai er du med på den første tildelingen, som starter dagen etterpå (16. mai).
Det du imidlertid skal være oppmerksom på da, gitt at du får tildelt bolig, er at du må signere kontrakten før du vet om du kommer inn på studiene.
Du plikter da å betale husleie fra kontraktens start, til du eventuelt sier den opp. Får du avslag på studieplass og gir beskjed innen 31. juli, slipper du oppsigelsestiden på to måneder.
Søker du etter 15. mai blir ikke søknaden behandlet før du har sendt inn bekreftelse på studieplass fra Samordna opptak.
Les også: Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine
Studere i Bergen eller Tromsø?
Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) disponerer 4397 hybelenheter både i og like utenfor Bergen sentrum, opplyser den på sine nettsider.
Søknadsfrist for deg som ønsker studentbolig fra 1. august, er 31. mai. Du kan også søke før denne datoen, men vil da ikke komme foran i køen.
Utover hovedtildelingen i juni, tildeles ledige boliger fortløpende.
I Tromsø er det ingen spesiell frist som gjelder. Der kan du legge inn en søknad når som helst i løpet av året, og denne er aktiv i to måneder dersom du ikke får svar før den tid.
Dersom du ikke har fått et tilbud i løpet av denne perioden, vil du få en melding om å aktivere søknaden videre dersom du fortsatt er interessert i bolig.
I motsatt fall slettes du fra ventelista.
Les også: 16 tips til en sunn studentøkonomi
Les også: Norges beste arbeidsplasser er kåret. Dette er hemmelighetene deres
Les også: Mer plass – på samme plass
Tips og råd for å få studentbolig:
- Søk studentbolig nå. Du trenger ikke ha studieplass før du søker.
- Vær aktiv. Søk studentbolig, men let også via nettverket ditt og det vanlige leiemarkedet. Ikke sats alt på ett kort.
- Gå dine egne veier. Let etter bolig også utenfor de mest populære sentrumsområdene. Sjekk reisevei og reisetid med trikk, buss og bane.
- Sett opp flere boligalternativer når du søker studentbolig. Noen av boligene er mer populære enn andre og har alltid venteliste. Du kan søke om overflytting til disse i neste runde
- Ikke mist motet selv om du ikke har fått bolig til semesterstart. Hør med venner og kjente om du kan låne sofaen i begynnelsen av semesteret eller gå sammen med noen for å leie privat.
Kilde: Ane-Marte Pedersen/ SiO