Advarer mot at noen varer blir dyrere på Black Friday

Vær oppmerksom på at ikke alle varer blir billigere på Black Friday. Bildet viser kunder som jakter gode kjøp på Macy's i New York ved en tidligere anledning. Foto: Stan Honda/ Flickr.com

Fredag 24. november er det duket for Black Friday. Vær imidlertid klar over at prisen på mange produkter settes opp den dagen.

I en fersk, landsomfattende undersøkelse, som Opinion har gjennomført for Prisjakt.no, svarer 40 prosent av alle nordmenn at de planlegger shopping på årets Black Friday.

Carolina Appelqvist, daglig leder i Prisjakt.no.

– I år havner den store salgsdagen på fredag 24. november. Men stadig flere butikker starter megasalget mange dager i forveien, og forlenger perioden etter Black Friday, forteller daglig leder Carolina Appelqvist i Prisjakt.no i en melding fra selskapet.

– I jakten på nedsatte priser er det viktig å planlegge, sammenligne produkter og priser, og å være bevisst på hva man kjøper – og på tidspunktet for å gjøre en god handel. Mange produkter er nemlig billigst på helt andre dager, legger hun til.

Black Friday var tidligere et amerikansk fenomen, men har i løpet av de siste årene også blitt populært i resten av verden.

Les også: Bankene kan bli erstatningsansvarlige for dine gjeldsproblemer

Annonse:

Den dagen med laveste priser på flest varer

Prisjakt.no, som oppgir at de er Norges største, og eneste uavhengige, pris- og produktsammenligningstjeneste på nett, sammenligner over 4 millioner priser på 491.000 produkter fra 2436 nettbutikker.

Selskapets analyser fra Black Friday i 2016 viser at cirka 40 prosent av produktene gikk ned i pris denne dagen.

Blant disse var det i gjennomsnitt 20 prosent prisreduksjon, sammenlignet med laveste pris på produktet uken før.

– I en studie har vi sammenlignet prisen på de 10.000 mest populære produktene fra oktober i fjor til januar i år. I denne perioden var Black Friday totalt sett den dagen med best tilbud og laveste priser på flest produkter, etterfulgt av salget i romjulen og i januar, sier Appelqvist, og legger til:

– Men kundene bør være oppmerksomme på at mange produkter også går opp i pris, noe som er lett å overse blant alle tilbudene. At det er stort prisavslag på én bestemt modell, betyr ikke at liknende modeller er på sitt billigste samme dag.

Les også: Coop kan få døgnåpne og ubemannede butikker

[annonse]

Disse produktkategoriene ble dyrere

Øverst på listen over produkter som det antagelig lønner seg å kjøpe på Black Friday, står elektronikk (hodetelefoner, TV, smartklokker, mobilhøytalere), skjønnhetsprodukter, parfyme og sportsutstyr (vinterjakker, skallbukser og treningssko).

I fjor var den gjennomsnittlige prisnedgangen på slike produkter mellom 15-36 prosent, mens enkelte produkter ble solgt til halv pris, eller enda rimeligere.

Andre varer gikk faktisk opp i pris på fjorårets Black Friday, med så mye som 15 prosent i gjennomsnitt.

Flere av kategoriene nevnt over går også igjen der.

For i følge Prisjakt.no gjaldt det eksempelvis utvalgte skallbukser, løpesko, barnevogner, parfymer, hodetelefoner, enkelte TV’er og hjemmekinopakker.

Les også: Valutafelle lurer nordmenn på ferie for én milliard kroner

Slik handler du smart på Black Friday:

  • Sjekk prishistorikken: Ved å bruke en prissammenligningstjeneste kan du se hvordan priser varierer fra sesong til sesong og fra uke til uke. 
  • Sammenlign priser: Se på prisen, ikke avslaget. I visse tilfeller kan faktisk ordinær pris i en butikk være billigere enn salgsprisen i en annen butikk. Skal du kjøpe større ting, husk å sammenligne nyprisen med hva den koster brukt. Der kan du ofte spare mye.
  • Ikke la deg villede: Husk at prisgaranti ikke alltid betyr at butikken du skal handle i har den laveste prisen. 
  • Prisen kan gå ned ytterligere: Hvis du innen 30 dager oppdager at produktet selges enda billigere hos en annen forhandler, har flere butikker en prisløfte-garanti som gir deg differansen tilbake.
  • Husk å sjekke fraktkostnaden: Noen ganger er ikke den billigste nettbutikken lenger så billig når du inkluderer fraktkostnaden.
  • Ikke glem moms og toll: Husk at du må betale 25 prosent moms hvis du handler i internasjonale butikker, og kjøpet er over 350 kroner. For klær og matvarer tilkommer tollavgift. Den som frakter varen tar ofte også betalt for fortollingsjobben.

Kilde: Prisjakt.no

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå kommer neste generasjon bankkort for fullt

Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk

Ny lov skal forhindre oss å havne i «luksusfellen»

Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett