Mange ser frem til å reise utenlands i sommer, men det er ikke alle land det frister å besøke igjen, ifølge en undersøkelse.
Spania, Sverige, Danmark, Hellas og Italia er landene flest nordmenn skal til i sommerferien i år.
Det viser Finns ferske reiseundersøkelse, gjennomført i samarbeid med Norstat.
30 prosent av respondentene i undersøkelsen svarer at god atmosfære og god stemning er blant årsakene til at de skal til disse destinasjonene, mens 15 prosent svarer at det er fordi det er trygt å reise dit.
Nettopp dette med hygge og trygghet er også en del av årsaken til at mange nordmenn ikke vil tilbake til ett bestemt land; nemlig Tyrkia. Godt over 20 prosent sier at de absolutt ikke vil tilbake dit.
«Lite hyggelig», «dårlige minner», «skittent» og «terrorfrykt» ble oppgitt hyppigst som årsak.
Les også: Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff
Nordlendinger og vestlendinger mest negative til Tyrkia
– Det er viktig at det er hyggelig og god stemning der man skal på ferie. Det er nok også mye av grunnen til at mange drar til samme sted om igjen og om igjen – fordi man vet hva man får, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise, i en kommentar.
– At Tyrkia har falt i popularitet, er kanskje ikke så overraskende. Selv om mange fortsatt reiser dit, er det nok slik at en del synes Tyrkia er litt utrygt, og selv om det er billig, finnes det mange andre alternative destinasjoner som er like billige og «tryggere». Tyrkia grenser også til krigsherjede Syria, som heller ikke er særlig positivt. Mange nordmenn har rett og slett droppet Tyrkia til fordel for andre land i Sørøst-Europa, legger han til.
Det er flest nordlendinger (28 prosent) og vestlendinger (29 prosent) som oppgir at de ikke vil tilbake til Tyrkia.
Og disse har tydeligvis hatt dårligere opplevelser med landet enn Oslo- og Østlendinger, hvor henholdsvis 15 og 17 prosent av beboerne sier at de ikke vil tilbake til Tyrkia.
Til tross for at Tyrkia er destinasjonen færrest sier at de vil tilbake til, har tidligere data fra Finn reise vist at Tyrkia også er en av destinasjonene med størst vekst i bestillinger i år, både på fly og pakkereiser.
Etter et par dårlige sesonger i 2016 og 2017 er de nå på full fart tilbake til gammelt nivå.
– Tyrkia er fortsatt relativt billig, mens de mest populære sommerdestinasjonene, som Spania, Hellas og Kroatia, har blitt dyrere. Så det er nok mange som velger å dra til Tyrkia på grunn av pris, og så er det nok en del som reiser dit da for første gang, opplyser Berge.
Les også: Nettsteder skrur opp prisen når nordmenn bestiller ferie
Annonse:
Egypt og Bulgaria også høyt oppe på listen
Heller ikke Egypt og Bulgaria kommer særlig godt ut i reiseundersøkelsen, og havner på andre og tredjeplass over destinasjoner nordmenn ikke vil tilbake til.
– Egypt og Bulgaria er også land mange kanskje føler at ikke er så veldig trygge. I tillegg er det nok en del som kan ha hatt litt negative opplevelser med hotellene i Bulgaria. Det er varierende standard, og reiseundersøkelsen viser også at nordmenn er opptatt av bo, at det skal være greit. Og så har service mye å si, sier Berge.
Det er klart flest østlendinger (15 prosent) som ikke vil tilbake til Egypt. Til sammenligning oppgir kun 3 prosent av vestlendinger at de ikke vil tilbake dit.
Bulgaria er det flest fra Midt Norge (11 prosent) som er kritiske til, mens kun én prosent av Oslo-borgerne oppgir det samme.
Topp 5 destinasjoner nordmenn ikke vil tilbake til (hentet fra reiseundersøkelsen):
- Tyrkia
- Egypt
- Bulgaria
- Russland
- USA
Topp 5 grunner til at nordmenn ikke vil tilbake til landet/destinasjonen:
- Lite hyggelig
- Dårlige minner
- Skittent
- Terror
- Dårlig mat
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet
Teknisk feil gir lengre leveringstid på pass enn normalt
Mobiloperatør gir deg norske priser på mobilbruk i ni ny land
Stadig færre får bruk for reiseforsikringen
Feriebudsjettet til nordmenn er kraftig redusert de siste to årene