Onsdag 4. april blir skattemeldingen for inntektsåret 2017 tilgjengelig. For å sikre deg at du ikke betaler for mye i skatt bør du sjekke at opplysningene faktisk stemmer.
Skattemeldingen er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld, og den er basert på opplysninger som var registrert på deg per 31. desember 2017.
Vær klar over at skattemeldingen kun inneholder en foreløpig beregning av om du har betalt for mye skatt (skatt til gode) eller for lite (restskatt).
Annonse:
Du er selv ansvarlig for at skattemeldingen er riktig. Kontroller derfor opplysningene og korriger for eventuelle feil og mangler.
At skattemeldingen viser at du har skatt til gode er absolutt ingen garanti for at tallene stemmer.
Da skattemeldingen for 2016 ble tilgjengelig i fjor, hadde 2,8 millioner foreløpig skatt til gode og 740.000 hadde foreløpig restskatt, ifølge Skatteetaten.
Les også: Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene
Mange vil sjekke skattemeldingen med en gang
I fjor var det dessuten 2,1 millioner personer som logget seg inn for å sjekke skattemeldingen i løpet av det første døgnet hvor den ble tilgjengelig.
Nesten halvparten, nærmere bestemt 936.000 av disse, hadde åpnet skattemeldingen før klokken ni på morgenen.
Når det er aller størst pågang kan enkelte få opp en melding om at det er mye trafikk. Da er det bare å vente litt og prøve igjen senere. Erfaringsmessig er det ekstra stor pågang mellom klokken 08 og 09.
De siste årene har åpningsdagen for skattemeldingen i all hovedsak gått bra, melder Skatteetaten.
Du har frem til midnatt 30. april til å gjøre rette eventuelle feil eller mangler. Endelig skatteoppgjør kommer fortløpende når de blir klare, men tidligst 27. juni.
Les også: Dette er de viktigste skatteendringene for deg i 2018
Du kan få hjelp til å levere
De fleste av oss sjekker og leverer skattemeldingen selv, men ifølge en undersøkelse Opionion utførte for Skatteetaten i fjor opplyser en av tre at de får hjelp med skattemeldingen.
Tidligere er det kun næringsdrivende som har hatt mulighet til å gi andre tilgang til å se, endre og levere skattemeldingen.
Fra i fjor har imidlertid også privatpersoner fått mulighet til å delegere sine rettigheter i Altinn.
– De fleste sjekker, endrer og leverer skattemeldingen selv, men for de som ønsker det, er det nå blitt enda enklere å få hjelp. Du kan gi et familiemedlem, en regnskapsfører eller andre du stoler på rettighet til å endre og levere skattemeldingen din, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.
Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt
Slik gir du andre tilgang til skattemeldingen din
Uansett om du velger å få hjelp av en privatperson, et rådgivingsselskap eller et regnskapskontor til å endre og levere skattemeldingen din, må du selv logge deg inn i Altinn for å delegere rettighetene.
Det gjør du i så fall på denne måten:
Etter at du har logget deg inn, velger du «Profil» i hovedmenyen på toppen.
Velg så «Andre med rettigheter til skjema og tjenester» og «Legg til ny person eller virksomhet».
Når du har fylt inn etterspurt informasjon, vil den du har delegert ansvaret til motta en epost om dette.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite
Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen
Dette er de skattemessige konsekvensene ved handel av bitcoin