Drøyt 3200 husholdninger fikk 64,5 millioner i støtte til energitiltak i fjor

ILLUSTRASJONSFOTO: Enova

I 2015 ga Enova støtte til drøyt 4600 energitiltak i 3204 norske boliger, der hver husholdning i gjennomsnitt fikk 20.132 kroner. Flest fikk støtte til installering av væske-vann-varmepumpe, og det var også det tiltaket som ga høyest gjennomsnittlig utbetaling.

Hele 1100 boligeiere fikk i fjor penger tilbake fra Enova etter å ha installert en væske-vann-varmepumpe.

– Det kan synes overraskende at væske-vann-varmepumpe er det mest populære tiltaket, da dette er en stor investering for de fleste av oss. Samtidig vet vi at det er en veldig energieffektiv varmeløsning som også fungerer når det er iskaldt ute. I tillegg har de en lang levetid. Derfor er slike varmepumper den løsningen fagfolkene ofte anbefaler, sier markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell, i en pressemelding.

Les også: Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent

Markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell. FOTO: Enova

Markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell. FOTO: Enova

900 kastet ut fyren

En væske-vann-varmepumpe henter varme fra jord, sjø eller fjell og distribuerer varmen gjennom varmerør i gulvet eller radiatorer.

Tiltaket er ett av i alt 15 energismarte tiltak som gir rett til å få dekket deler av utgiftene gjennom Enovatilskuddet.

Det nest mest populære tiltaket var å installere en luft-vann-varmepumpe. 884 av de som gikk til anskaffelse av en av de to varmepumpene gjorde det i kombinasjon med et annet populært tiltak, nemlig støtte til å bytte ut oljefyren.

Les også: Minst 650.000 husstander betaler mer for strømmen enn de må

Økende interesse

Enovas nye støtteordning for boligeiere hadde en treg start da den ble lansert i fjor, men ble mer og mer populær for hver måned som gikk. I desember alene ble det utbetalt støtte til flere prosjekter enn i årets første fire måneder til sammen.

– Den ene forklaringen på den store økningen er nok rett og slett at boligeierne må gjennomføre tiltakene før de kan få utbetalt støtten. Den andre forklaringen er at det tar tid å gjøre en ny ordning kjent i befolkningen, sier Barnwell.

Hun håper og tror interessen vil fortsette å øke.

– Kundeundersøkelsene våre viser at boligeierne er veldig fornøyd med at det er nok å sende inn kvittering etter at tiltaket er gjennomført. Ni av ti sier at de vil anbefale Enovatilskuddet til familie og venner. La oss håpe at de virkelig gjør det, slik at vi får bidratt til at flere gjennomfører gode energitiltak.

Les også: Dette bør du gjøre om du mister jobben

Disse Enova-tiltakene var mest populære i fjor:

I tabellen under kan du se hvilke tiltak som utløste tilskudd fra Enova i 2015, hvor mange som fikk støtte til de ulike, hvor stor samlet støtte tiltakene fikk samlet og hvor mye tiltakene i gjennomsnitt ga i tilskudd.

Oversikt støtte 2015

PS! Fra i år av har du også rett til penger tilbake om du gjør en helhetlig oppgradering av bygningskroppen på boligen din. Støttebeløpet varierer fra 100.000 til 150.000 kroner avhengig av hvor ambisiøs du er.