Bitcoin mangler investeringsfundament

Artikkelforfatteren ser ingen grunn til å investere i Bitcoin. Illustrasjonsbilde: Pixabay

For meg så mangler Bitcoin og alle kryptovaluta en fundamental egenskap som gjør at jeg mener de ikke egner seg i porteføljen.

Skrevet av: Thomas Furuseth, analytiker og redaktør på Morningstar.no. (Dette innlegget ble først publisert på Morningstar.no den 24.10.2017).

Det er andre personer som er mer egnet til å forklare teknologien bak kryptovaluta, men i bunn og grunn er blockchain et desentralisert register som er motstandsdyktig mot redigering av eksisterende data.

Analytiker Thomas Furuseth i Morningstar. FOTO: Morningstar

Altså, dette er teknologi hvor alle transaksjoner blir registrert i «blokker», og disse «blokkene» kan ikke redigeres i ettertid uten å redigere alle påfølgende blokkene.

Blockchain er en teknologi som har stort potensial utover digital valuta, det er det få som betviler.

Bitcoin er fortsatt ikke helt en valuta

Man kan relativt enkelt kjøpe og selge Bitcoin (og andre digitale valuta), men for det meste er det vanskelig å bruke Bitcoin i hverdagen.

Det er på en måte ikke overraskende, det er ikke enkelt å bruke amerikanske dollar i norske butikker heller.

En av de grunnleggende utfordringene til Bitcoin er også (i det minste delvis) årsaken til interessen rundt den, nemlig prisvolatiliteten. Én Bitcoin har gått fra 648,4 USD til 5.837 på ett år (en økning på 800 prosent).

Innen artikkelen er blitt publisert så kan prisen ha gått opp eller ned 200 dollar med største letthet.

Det minner mer om Zimbabwe Dollar i 2005 enn noe annet, men da med motsatt fortegn.

Zimbabwe hadde et inflasjonsproblem grunnet pengetrykking, Bitcoin er i realiteten et deflasjonsproblem i valutaverdenen.

Kjøpte du en pizza til én Bitcoin i januar 2013, håper jeg den smakte godt. I dag ville du fått nesten 300 pizzaer á 20 USD (jepp, jeg har også gått glipp av oppgangen).

Ingen sentralbank

Hele poenget med Bitcoin er å være desentralisert, med begrenset tilgang til Bitcoins.

Det kan «mines» nye Bitcoins, men etter hvert som flere «miner» får man stadig mindre igjen for «miningen».

Man kan ikke sette Bitcoin i en bank, men man kan låne ut Bitcoin til andre gjennom tjenester.

Spørsmålet er om man stoler på disse tjenestene. Det er ikke akkurat som å sette lønningen i gjennomregulerte banker som Nordea eller DNB.

Man kan altså veksle til og fra Bitcoin, og den kan brukes som betalingsvaluta visse steder, men som en lagring av velstand er Bitcoin fortsatt en dårlig løsning.

Man får nemlig ikke en naturlig «rente» ved å ha virtuelle penger i en digital bankboks (det får du for øvrig heller ikke dersom man tar ut kontanter og setter disse i en bankboks).

Du aner ingenting om du vil oppleve deflasjon eller inflasjon, men det er ganske sikkert at svingningene fortsatt vil være enorme. 

Det står ingen sentralbank bak, ingen myndighet som står klar til å garantere innskuddet i Bitcoin.

Det er hele manifestet til Bitcoin.

Ingen rente, store svingninger, umoden løsning

Inntil digitale valuta blir mer stabil vil det, etter mitt skjønn, være unaturlig å sette inn penger i Bitcoin, eller Bitcoin-børsfond.

I tillegg har man ingen rente på innskuddet, det er kanskje underordnet all den tid Bitcoin har økt 8x i løpet av et år, men denne svingningen kan du få rett i fleisen.

Hva er verdien av en Bitcoin målt i tradisjonell valuta?

Jeg har ingen anelse, det kan være 0, det kan være 25.000 USD, det kan være hva som helst. Det spiller ingen rolle for meg, jeg sitter pent på sidelinjen og lar andre finne ut av det.

I rentefond får du rente, i aksjefond har du en underliggende inntjening hos selskapene, i Bitcoin får du primært svingningsrisiko.

Forhåpentligvis ender prisen høyere enn i dag, men da er du avhengig av at Bitcoin er mer populært i morgen enn i dag.

Popularitet alene er en dårlig investeringsstrategi, etter mitt syn.

I verste fall kan det være «Greater Fool», og nå ser vi også at kryptovalutaer popper opp som paddehatter

Artikkelen er inneholder lenker til eksterne nettsider. Verken Morningstar eller Pengenytt har ansvar for disse og kan ikke gå god for nøyaktigheten og påliteligheten til disse.