Ny 10-pundseddel lansert i Storbritannia

I likhet med Norge skifter også britene ut sine gamle sedler. Torsdag ble en ny 10-pundseddel lansert. Bildet viser nytrykte sedler. Foto: Bank of England

En ny 10 pund-seddel ble utgitt av Bank of England på torsdag, og den har blant annet fått en finesse som skal hjelpe blinde og svaksynte.

I september i fjor ble en ny 5-pundseddel lansert av den britiske sentralbanken, og i går kom det altså en erstatter for 10-pundseddelen.

Det går frem av en melding fra Bank of England.

Annonse:


Som på alle andre britiske sedler er forsiden til 10’ern prydet av dronning Elisabeth II, men der stopper de fleste likheter.

For helt ulikt de andre sedlene er det en kvinne også på baksiden. Der har nemlig den berømte romanforfatteren Jane Austen fått plass. Hun erstatter selveste Charles Darwin som er på den utgående seddelen.

På 5-, 20- og 50-pundseddelen er hhv tidligere statsminister Winston Churchill, økonomen Adam Smith og dampmaskin-pionérene Matthew Boulton og James Watt.

Det er for øvrig ventet at Bank of England vil lansere en ny 20-pundseddel med kunstneren Joseph Mallord William Turner i 2020.

Les også: Så lenge får du brukt de gamle norske sedlene

Skal være lett gjenkjennelig for blinde

Ny 10-pundseddel front. Foto: Bank of England

Ikke nok med at 10’ern har en kvinne på baksiden, men den nye seddelen er også den første med en taktil funksjon til støtte for blinde og svaksynte brukere. 

Øverst i venstre hjørne er det nemlig laget opphøyde punkter som kan føles med fingrene, eller såkalt punktskrift, som skal hjelpe til å identifisere pålydende.

Før seddelen ble satt i produksjon konsulterte den britiske sentralbanken Det kongelige institutt for blinde mennesker (RNIB) for å finne frem til hvilket design som ville fungere best.

Dette for at nasjonens penger skulle bli så inkluderende som mulig.

Den nye 20-pundseddelen vil også få punktskrift når den kommer i 2020.

Les også: Husbanken krever tilbake 186 millioner kroner fra 8100 personer

Sedlene består ikke lenger av papir

Ny 10-pundseddel bakside. Foto: Bank of England

Mens tidligere sedler består av papir, er både 5- og 10-pundsedlene laget av polymer.

Dette stoffet skal gjøre sedlene både renere, sterkere og sikrere enn papir, og det er ventet at de nye sedlene skal vare minst 2,5 ganger lengre enn dagens sedler som i gjennomsnitt kun holder i to år.

Ifølge CNN har bruken av polymer vært noe kontroversielt, i og med at stoffet produseres av blant annet dyrefett.

I løpet av de kommende dagene og ukene skal én milliard av de nye 10-pundsedlene distribueres rundt om i landet, og de gamle sedlene blir tatt ut av sirkulasjon.

De gamle 10-pundsedlene er lovlig som betalingsmiddel noen måneder til, før de blir trukket helt ut av sirkulasjon i løpet av våren 2018.

Eksakt dato for dette annonseres senest tre måneder i forveien.

PS: Den første 10-pundseddelen ble lansert allerede i 1759. Den hadde kun trykk på den ene siden og var dessuten fargeløs.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Netthandelen vokser kraftig og truer norske butikker

Nå trenger du ikke lenger betalingskort for å handle på nett

Dette landet kan bli det første uten kontanter

Jan Helge gikk for varmepumpe, fikk 39.000 kroner i støtte og reduserte energiforbruket med 45 prosent