Dersom du ikke har oppgitt all inntekt og formue i utlandet til Skatteetaten, bør du skynde deg å gjøre det nå.
Dersom du er skattepliktig i Norge skal all inntekt og formue oppgis til beskatning, også formue du eier og inntekt opptjent i andre land.
Du må rapportere alle verdier til Skatteetaten, selv om du har betalt skatt i et annet land. Norges internasjonale skatteavtaler sørger for at du ikke blir dobbelbeskattet.
Innen utgangen av denne måneden får Skatteetaten finansopplysninger fra 50 land om personer som er skattepliktige i Norge, og da vil disse opplysningene sammenlignes med dem du har oppgitt i skattemeldingen din.
– Vi vil i første omgang få informasjon fra 50 land, inkludert Luxembourg, Storbritannia og Kanaløyene. Fra neste år inkluderes 50 nye land, da er også Sveits med. Denne informasjonsutvekslingen er et kvantesprang i arbeidet med riktig beskatning av utenlandske verdier, uttaler skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.
Les også: Stortingsvalget 2017 – Disse partiene vil gi deg de beste veiene
Du har ennå sjansen til å rette opp
Etter at Skatteetaten mottar opplysningene fra utlandet vil det være vanskeligere å få innvilget frivillig retting.
Frivillig retting er en ordning der du forteller Skatteetaten om verdier som skulle ha vært oppgitt til beskatning. Du må betale skatt for dette, men du slipper tilleggsskatt og eventuell anmeldelse.
Annonse:
Forutsetningen er at opplysningene gis til Skatteetaten på eget initiativ og at de viser en fullstendig oversikt over alle dine verdier. De kan ikke komme som følge av kontrolltiltak, eller etter at skattemyndighetene har fått tilgang til opplysningene fra andre.
– Det er viktig å ikke vente med å kontakte Skatteetaten. Det kan være avgjørende å komme før 30. september, hvis opplysninger om deg er i dataene Skatteetaten nå snart mottar, sier Holte, og legger til:
–Det kan være mange ulike grunner til at verdier ikke er oppgitt i skattemeldingen tidligere. Vi er opptatt av å gjøre det enkelt å ordne opp på en konfidensiell og sikker måte. Du kan søke frivillig retting direkte på skatteetaten.no eller ta kontakt med oss anonymt på telefon eller chat.
Les også: Skatteklagene hoper seg opp i Skatteklagenemda
Ikke bare rikinger som har formue og inntekt i utlandet
Tall fra Skatteetaten viser at 212 personer har søkt om å få frivillig retting i første halvår i 2017, mot 248 i tilsvarende periode i fjor. Det er imidlertid flere nye søknader i år sammenlignet med tilsvarende periode i 2015.
– Det har blitt mer vanlig å ha formue eller inntekt i andre land, og de ferdige sakene om frivillig retting så langt i år viser at det er flere saker med mindre beløp. Vi ser at det ikke bare er rike som melder inn formuer i skatteparadis. Nå er det ofte folk med mer hversdagslige forhold som søker frivillig retting, for eksempel at de får pensjon fra Storbritannia eller eier en ferieleilighet i Spania, sier Holte.
Rundt 2100 personer har siden 2007 meldt fra til Skatteetaten om skjulte inntekter og formuer, og mer enn 2000 av disse er ferdigbehandlet.
Dette har resultert i en økning av skattbare inntekter med 2,6 milliarder kroner, og formuer med 71 milliarder kroner. Til sammen har dette ført til 1,6 milliarder kroner i økt skatt til Norge.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført
Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen