Gjensidige har registrert inntil 1.000 lommetyverier hittil i år, og tror tallene kan ta seg opp i julehandelen.
– Uavhengig av om du er i London, Barcelona, Oslo eller Trondheim er mitt råd å være på vakt om du befinner deg i typisk utsatte områder. Offentlige steder med mye folk og trengsel, som for eksempel (jule)markeder, kafeer, holdeplasser og kollektivtransport, er populære mål for lommetyver verden over, sier reiselivsekspert Lene Hasler i Gjensidige. Hun ser ikke bort fra at dyrtiden gjør at terskelen for å naske kan være lavere for flere.
Dette er tiden de er mest aktive
Reiselivseksperten sier lommetyver kan slå til når som helst mot hvem som helst. Men det topper seg gjerne rundt ettermiddagsrushet og på kveldstid i helgene, og enkelte grupper er mer utsatte enn andre.
– Hvem som helst kan bli utsatt, men vi ser en tendens til at tyvene gjerne ser seg ut personer med redusert evne til å ta vare på tingene sine. Det kan dreie seg om alt fra eldre og funksjonshemmede til stressede småbarnsforeldre og berusede folk på vei hjem fra byen.
Hasler sier lommetyver ofte opererer i grupper på alt fra to til åtte personer, og at tyveriet sjeldent er tilfeldig. Hun råder derfor til å være på vakt om du nettopp har tatt ut penger i en minibank eller akkurat brukt mobilen, da lommetyvene følger med og observerer hvor du legger fra deg tingene dine.
– Vi nordmenn liker å tro godt om folk. Det er i utgangspunktet en god egenskap, men dette vet lommetyvene å utnytte. Profesjonelle lommetyver er det vanskelig å gardere seg mot, men det er noen forholdsregler man kan ta og noen triks en bør være oppmerksom på, sier hun og trekker frem seks tjuvtriks man bør være oppmerksom på:
1. Smykketrikset
Personene som driver med dette er ekstremt nærgående. De kan opptre som veldig takknemlige for et eller annet, og tar deg gjerne i hånden og opp etter armen for å takke. Så fester de gjerne et armbånd eller halskjede (ekte juggel) på deg som «takk», samtidig som de fjerner ditt eget kostbare smykke.
2. Iskremtrikset
Det er mange varianter av denne, men hovedtrekkene er de samme. Du får noe sølt på deg, og personen som sølte er veldig behjelpelig med å vaske det bort, for samtidig å fjerne lommeboken din eller andre verdisaker.
3. Arktrikset
Du sitter på en kafé og har mobiltelefonen liggende på bordet. Inn på kafeen kommer det en person med et tiggeark. Dette arket legger de framfor deg (og over mobilen din), og snapper til seg telefonen når de forlater bordet.
4. Pengetrikset
En person mister penger på bakken. Hvis du er snill og hjelper til med å plukke opp, stjeler de fra deg mens oppmerksomheten din er rettet mot pengene.
5. Køtrikset
Mens du står i kø, for eksempel for å komme inn på bussen, kommer det en person (lommetyv) som trenger seg forbi. Personen stiller seg forrest i køen, hindrer andre i å komme inn og sjåføren i å se ut. Mens misnøyen brer seg blant de som står og venter, og fokuset er på personen som blokkerer veien, blir de i køen rundstjålet av «kollegaene» til personen foran.
6. Dultetrikset
Kort tid etter at du har brukt bankkortet ditt, f.eks. i en butikk eller i en minibank, dulter en person borti deg. De unnskylder seg og går videre – med verdisakene dine.
Fire råd for å unngå lommetyveri:
1. Ha alltid vesken/sekken/lommene lukket
Sørg også for å ha vesken/sekken der du har kontroll på den, og ikke legg verdisaker i ytterlommer
2. Vær oppmerksom og rop på hjelp
Vær ekstra på vakt hvis fremmede tar kontakt, og følg med på folk som står unormalt nær deg. Husk at lommetyver også bruker barn som medhjelpere. Påkall gjerne andre personer rundt deg for hjelp – lommetyver liker ikke oppmerksomhet.
3. Politianmeld saken
Meld skade raskt og enkelt på nett
Det er viktig at politiet vet hva som har skjedd, hvor mange som utsettes for tyveri og hvor det skjer slik at de kan se tendenser i samfunnet, og kartlegge hvilke steder de skal rette ekstra oppmerksomhet mot. Forsikringsselskapet stiller dessuten krav til at forholdet anmeldes på stedet – med mindre det er forhold som gjør det umulig.
4. Ha med deg flere kort og oppbevar dem på ulike steder
Hvis du først skulle være så uheldig å få frastjålet lommeboken din, unngår du å miste «alt» ved å oppbevare kort, kontanter og annet av verdi på ulike steder. Begrense også hvor mye du bærer av kontanter.