Ber huseiere forberede seg på ekstremregnværet Hans

fremtind Vannskader på boligen kan bli en kostbar erfaring. Foto: Fremtid.

Ekstremnedbøren gir stor risiko for vanninntrenging i utsatte områder. Huseiere oppfordres til å være ekstra på vakt de neste dagene. – Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep.

Varsom.no melder om ekstreme mengder med regn og har justert farevarselet til rødt for deler av Sør-Norge. Det gir stor risiko for vanninntrenging, særlig i områder som er kjent for overvannsproblemer tidligere.

– Har du vært rammet av flom og tilbakeslag i rør grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Når det kommer store nedbørsmengder på kort tid, kan vi si at bakken blir «mettet» av vann – og det forsøker å finne nye veier. Viktigste tiltak er derfor å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett kan blir tatt av vannmasser. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebyggeren.

Utfordring med vann i kjellere

Overfylte kjellere har blitt et vanlig og svært kostbart problem ved store nedbørsmengder. Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje.

– Vi blir stadig overrasket over hva folk oppbevarer i kjelleren. I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, sier Hofstad-Nielsen.

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade, men som huseier er du nødt til å ta noen grep.

Skrekkeksempelet Fredrikstad

Statistikk fra Finans Norge viser at skader etter ekstremnedbør øker. Og når tettbydge strøk rammes, blir ofte skader og erstatninger svært høye.

– Dette så vi blant annet da Fredrikstad ble rammet av styrtregn i september 2019. Gatene i byen ble forvandlet til elver, og to timers regn resulterte i 2600 skader til en samlet kostnad på 375 millioner kroner, forteller Hofstad-Nielsen.

Gode råd før det kommer ekstreme nedbørsmengder:

1. Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.

2. Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.

3. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.

4. Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.

5. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.

6.  Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.

7. Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.

8. Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor hendelse kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

9. Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.