Tilbudet av utleieboliger har økt, men prisene fortsetter å stige, melder boligeksperten. Dette bør du tenke på hvis du skal leie nå.
I starten av sommeren delte FINN eiendom nye tall for leiemarkedet, som viste at prisene – særlig i de fire største byene, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, har økt voldsomt det siste året, samtidig som tilbudet har gått ned og etterspørselen har skutt i været.
– Dette har ført til et veldig tøft leiemarked, som gjør det vanskelig for mange å finne seg et sted å bo, særlig studenter, som bare for et par uker siden fikk vite hvor de har fått studieplass, sier Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder på FINN eiendom.
Ferske tall fra markedsplassen viser at denne tendensen holdt seg i hele juli. Gjennomsnittsprisen for leie av en hybel i Oslo har økt med 14 prosent sammenlignet med juli i fjor, og i Stavanger har den økt med nesten 16 prosent. For en leilighet i Oslo må du ut med 10 prosent mer enn i fjor, og i Stavanger er det blitt 11 prosent dyrere.
Men, det er heldigvis noen gode nyheter også.
– Vi har sett en positiv oppgang på 13 prosent i antall leieboliger lagt ut i markedet i juli. Dette er veldig godt tegn. Likevel er det fortsatt et rekordlavt antall leieboliger ute på markedsplassen i dag (ca. 10.000 per dags dato). Dette er 14 prosent færre enn på samme tid i fjor, og tyder på at de som legger ut en annonse får leid ut svært fort, forteller Hellestveit.
FINN opplever altså stor pågang på leiemarkedsplassen nå, og kan melde om trafikkrekorder inn til annonsene.
– Interessen er svært høy, og vi har hatt trafikkrekord hver uke i hele sommer, til tross for ferietid. Leiemarkedsplassen har hatt 5,5 millioner besøk i juli, noe som er fire prosent høyere enn forrige topp, som var i juli i fjor, forteller FINNs boligekspert:
– Uken Samordna opptak delte info om studieplasser, var uken med aller mest trafikk på markedsplassen.
– Lei utenfor storbyene
FINN har tidligere fått tilbakemeldinger på at utleiere får svært mange henvendelser på annonsene sine, og må si nei til mange.
– En utleier som nylig skulle leie ut en leilighet i Oslo hadde 50 håpefulle i kø på visning. Dette sier mye om boligmangelen, sier Hellestveit, og kommer med følgende råd til de som sliter med å finne en leiebolig eller rom nå:
– Vurder om du kan leie bolig litt lengre unna studiestedet og heller investere i kollektivtransport til og fra. Det er gjerne flere tilgjengelige leieobjekter, og ofte til litt lavere priser, utenfor de største byene, sier FINN-eksperten.
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, er enig med Hellestveit i at dette kan være smart:
– Det kan være en god idé å utvide søket ditt med hensyn til hvor du skal bo. Mange har for eksempel veldig bestemte oppfatninger knyttet til hvilke områder de kikker i, samtidig er det godt mulig man finner et supert sted i et område der man tidligere ikke har aktivt vært på søken, sier hun:
– Og hva med standard? Kanskje man kan godta å gå ned et hakk eller to her, og i stedet pynte sitt nye studiehjem med friske farger, artige gamle møbler etc. En annen fremgangsmetode, er å se om man kan gå sammen med flere og kanskje lage et hyggelig bokollektiv i stedet. Da er det stor sannsynlighet for at valgmulighetene man får øker.
– Mye å tjene på å leie ut
Ifølge Direktoratet for byggkvalitet, som står bak infosiden Boligdugnaden.no, er det stor mangel på utleieboliger i Norge nå.
– Hvis du er en av dem som har lurt på om du skal leie ut, er tiden inne for å sette planene ut i livet, har direktør Per Arne Horne uttalt til FINN.
Både Hellestveit i FINN og Olsen i Danske Bank er enige i at det er smart å leie ut nå.
– Det er nok en del som ikke har tenkt på at man kan leie ut kjellerstuen eller et ledig rom, hvis disse er godkjent til opphold. Det er mye penger å tjene på å leie ut, hvis du kan, og det kommer jo gjerne godt med i disse tider – med stadige rentehevinger og økte levekostnader, sier Hellestveit.
Ifølge Olsen er det også skattefritt å leie ut deler av sin egen bolig, så lenge den er under halvparten av boligen, og er godkjent for bo.
– Dersom man sitter på en godkjent bopel som man har vurdert å leie ut, men der man av ulike grunner aldri har kommet så langt , bør man ta grep! Ikke bare er behovet blant studentene der ute større enn noen gang, men også med hensyn til at nordmenn har fått trangere økonomi det siste året kan dette vise seg å være en svært god idé. Det er imidlertid viktig å presisere at man selvsagt sørger for at alt med kontrakter og avtaler gjøres på en skikkelig og godkjent måte, og at stedet man vil leie ut er klart til å huse leietakere. Man bør også sjekke nøye hvilke skatteregler som gjelder. Man kan leie ut deler eller hele primærboligen man har. Leier man ut mindre enn halvparten av boligen er dette i tillegg skattefritt. Leier man ut hele og dermed ikke bor i boligen selv, vil den imidlertid gå fra å være primærbolig til sekundærbolig, forteller hun.
Horne i Direktoratet for byggkvalitet forteller at man kan finne nyttig info om kravene til utleieboligen på Boligdugnaden.no.
– Studenter trenger vanligvis ikke mer enn et stort og godt rom, med plass til pult, oppbevaring og seng. Andre igjen, for eksempel flyktninger med barn, trenger en bolig med eget bad og kjøkken for å få bostøtte. Uansett hva du har å tilby, hvis du kan svare «ja» på spørsmålet om du ville latt en slektning eller god venn bo i dine ledige kvadratmetre, er sjansen stor for at du på lovlig vis kan leie ut, har han fortalt.