Husleieindeksen for andre kvartal i 2023 viser kraftige prisøkninger sammenlignet med tilsvarende periode i fjor – både for Norge sett under ett og i mange av de store byene.
Nå er husleieindeksen for Q2 klar, og den viser betydelige prisøkninger. Snittleieprisen i Norge under ett var på hele 12.222,- – opp 7,40 prosent fra Q2 i 2022.
I Oslo fortsetter veksten, og snittprisen for å leie bolig i hovedstaden er nå tett oppunder 16.000 kroner (15.990,-) – opp med 8,4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022. I Q1 for 2023 var snittprisen 14.857,- per måned, så bare på ett kvartal er månedsprisen i snitt økt med 1133 kroner i Oslo.
Også i Bergen blir det stadig dyrere å leie. Her havnet snittprisen i Q2 på 12.029,- per måned – opp 6,9 prosent fra samme kvartal i 2022. i Trondheim steg prisene tilsvarende hele 8,6 prosent og havnet på 12.670,- per måned. Også i Stavanger/Sandnes er situasjonen den samme. Snittprisen havnet på 10.681,- i Q1 i år. I Q2 er den økt med hele 2026 kroner til 12.707. Sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022 er økningen på 8,49 prosent.
Husleie.no betjener om lag 20 % av det norske boligutleiemarkedet, og bare i 2022 ble det opprettet over 40 000 leiekontrakter på plattformen. Ingen annen aktør har dermed bedre grunnlag for å si noe om leiemarkedet i Norge.
– For oss i Husleie.no er dette en utvikling vi har varslet om. For mange leietakere blir det åpenbart tøft fremover, når husleien øker med over 2000 kroner i måneden på det meste. Jeg hører fra mange utleiere om dagen at de bare venter på at leieperioden på typisk tre år skal gå ut. Da kan de sette opp husleien langt mer enn konsumprisindeksen, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen.
Husleie.no-sjefen påpeker at de høye leieprisene ikke bare skyldes gjentatte renteøkninger og inflasjon.
– Dette skyldes i første rekke politiske beslutninger der det er blitt svært mindre gunstig å investere i boliger for utleie – det gjelder både for privatpersoner som gjerne har leid ut en leilighet eller to, eller større utleiefirmaer. På grunn av økt verdifastsettelse på sekundærboliger og økt formuesskatt er marginene på utleie blitt svært dårlige. Økt rente, økte materialkostnader, økte fellesutgifter i boligsameier og lav boligbygging forverrer situasjonen ytterligere. Det er litt forenklet sagt blitt umulig å tjene penger på å leie ut en tre-roms sentralt i Oslo til 16.000 kroner per måned. Vi ser derfor nå at leietakere vil slite med å finne en 3-roms på Torshov på mellom 65 og 70 kvadrat for under 20.000 kroner per måned. Bare for ett år siden ville man ansett det for å være en uhyrlig høy sum, sier Kjetil J. Olsen.
– Hvordan tror du studentmarkedet vil utvikle seg?
– Det er helt åpenbart at stipend og studielån ikke holder følge med leieprisene i de store byene. For bare to-tre år siden pleide vi å si at en student måtte sette av 6000 kroner til leie. Nå er tallet for Oslos del rundt 8000,- per måned. På toppen tar studentene som alle andre med seg blant annet økte strømkostnader.
De høye leieprisene gjør at Husleie.no-sjefen ser en sterk økning i etterspørselen etter depositumsgarantien selskapet lanserte i fjor.
– I takt med økte leiepriser, øker det typiske tre måneders depositumsbeløpet til et høyt beløp som mange ikke har. Det er heller ikke å forvente at et par som leier en 3-roms skal binde opp for eksempel 60.000 kroner. Den nye depositumsgarantien der man betaler en fast månedssum er blitt en stor suksess med svært mange bestillinger, forteller Kjetil J. Olsen.
– Hvordan er situasjonen i andre byer i Norge?
– I byer som Porsgrunn/Skien, Drammen og Ålesund har vi tidligere sett mindre økninger eller status quo. Nå har også dette endret seg. I Porsgrunn/Skien var leieprisen i Q2 10.560,- per måned, opp med 7,6 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. I Drammen steg prisene med 5,6 prosent til 13.425,- per måned. For Ålesund sin del steg leieprisene med 4,9 prosent til 11.159,- per måned, sier Olsen.
Det eneste unntaket er Kristiansand, der prisen går ned med 2,8 prosent til 10.988,- sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022.
– For Sørlandets hovedstad må vi riktignok legge til at prisen steg voldsomt med hele 13,4 prosent fra Q1 i 2022 til Q1 i 2023, sier Olsen i Husleie.no.
I en helt fersk undersøkelse foretatt blant leietakerne og utleierne på Husleie.no sin plattform, viser tallene at de det store flertallet av leietakerne fremdeles betaler leien i tide. Hele 87 prosent av leietakerne svarer at de aldri er forsinket med leien. 20,6 prosent av leietakerne svarer riktignok at de har spurt utleier om utsettelse på betaling av leien de siste tre månedene. 33 prosent svarer at de har vært forsinket med leien minst en gang de siste tre månedene. Flertallet av leietakerne (68,8 prosent) sier de ikke tror det blir vanskeligere å betale leien de neste tre månedene, mens 17,9 prosent av leietakerne svarer at de tror det blir vanskeligere. 24 prosent svarer at økte kostnader generelt i samfunnet påvirker deres evne til å betale husleien.
– Jeg har ofte påpekt at den typiske norske utleieren ikke er et stort selskap med hundrevis av leieboliger, men som oftest Kari og Ola som har én eller to sekundærboliger som de leier ut. De kjenner ofte leietakerne godt og har omsorg for dem. Derfor ser vi et lavt konfliktnivå mellom utleier og leietaker i Norge, sier Kjetil J. Olsen i Husleie.no.