Renholdere og ansatte i fiskeindustrien er blant arbeidstakergruppene som har fått høyere minstelønn. Fra 15.juni er minstelønnsatsene økt i ni bransjer.
Fra og med 15. juni økte minstelønnssatsene i de bransjene der det er allmenngjorte tariffavtaler. Det betyr at alle arbeidstakere som utfører arbeid innenfor den aktuelle bransjen har krav på lønn i samsvar med tariffavtalen.
– Selv om virksomheten ikke har inngått tariffavtale, må den betale «tarifflønn» til sine arbeidstakere. Bakgrunnen for dette er at minstelønnssatsene er tatt inn i en forskrift, som forplikter alle de aktuelle virksomhetene, sier HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Hans Gjermund Gauslaa.
De bransjene som har slike allmenngjorte tariffavtaler er:
- skips- og verftsindustrien
- bygningsarbeid på byggeplasser
- godstransport på vei
- persontransport med turbil
- fiskeindustrien
- renhold
- elektro
- overnatting, servering og catering
- jordbruk og gartneri
Det er Tariffnemda som, etter krav fra store arbeidsgiver- eller arbeidstakerorganisasjoner, avgjør om lønnssatser i en tariffavtale skal allmenngjøres.
– Formålet med å fastsette minstelønnssatser på denne måten er å sikre at utenlandske arbeidstakere får om lag den samme lønnen som norske arbeidstakere får. Det er derfor en metode for å hindre såkalt «sosial dumping», sier Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.