I 2022 nettosolgte Nordnets kunder fond for 1,2 milliarder kroner. – Det er første gang på mer enn ti år at våre kunder har nettosolgt fond. Resesjon, børsfall og dårligere råd er nok hovedforklaringene, sier Nordnets spareøkonom.
Nordnet er Nordens største handelsplattform for aksjer og fond, og en god temperaturmåler på det norske fondsmarkedet.
I løpet av 2022 ble aksjefond nettosolgt for 1,3 milliarder, mens rentefond ble nettokjøpt for ca 100 millioner kroner. Totalt nettosolgte Nordnets kunder fond for ca 1,2 milliarder kroner i løpet av fjoråret. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke egen pensjonskonto.)
– Det er uvant å se at våre fondskunder trekker ut mer penger av fondsmarkedet enn de setter inn. I 2021 og 2020 var nettokjøpet av fond på mellom 4 og 6 milliarder kroner, som var ekstraordinært høyt, grunnet lave renter, sterke børser og hjemmekontor, forteller Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.
Sættem legger til at man kan se de samme tendensene i de nasjonale tallene fra Verdipapirfondenes forening, som per november viste et nettosalg blant norske personkunder på 3,3 milliarder kroner i 2022. Foreningens tall viser for øvrig ytterligere ett kalenderår til med nettosalg av fond de ti siste årene, nemlig 2018, hvor nettosalget var 4 milliarder kroner.
– Ingen liker å se fondsinvesteringene sine falle i verdi. Noen ganger kan det være fristende å selge aksjefondene eller stoppe spareavtalen når aksjemarkedet faller. Men det er sjelden lurt. Selger du på veien ned risikerer du å gå glipp av oppturen når den en gang kommer. Undersøkelser viser nemlig at de færreste klarer å time aksjemarkedet, sier spareøkonomen.
Han mener det enkleste ofte er det beste: Spar månedlig i brede globale aksjefond, og sitt gjennom nedturene. Han legger til at enkelte nok har blitt tvunget til å selge aksjer og fond i det siste, siden de har fått dårligere råd, og må bruke oppspart kapital til å betale løpende regninger. Han ser nemlig en moderat økning i andelen av Nordnets kunder som har stoppet den månedlige spareavtalen.
Rødt år på børsene
Skyhøy inflasjon, økte renter og resesjonsfrykt sendte verdens aksjemarkeder nedover i 2022, etter mer enn ti år med unormalt jevn oppgang. De fleste av verdens børser falt i verdi i fjor, ledet an av den største og viktigste: den amerikanske. Selskapene på USA-børsen utgjør over 60 prosent av verdens børsverdier, og den brede amerikanske S&P 500-indeksen falt med 20 prosent i 2022 (målt i dollar). Verdensindeksen falt 18 prosent i 2022 (målt i dollar).
Vår hjemlige Oslo Børs var en av få børser som klarte seg bra i fjor. Hovedindeksen endte året med et verdifall på bare én prosent, godt hjulpet av store og lønnsomme olje-, gasselskaper, samt sykliske shippingsselskaper.
Norske aksjefond og rentefond mest kjøpt i 2022
Ikke overraskende er det to norske aksjefond som ligger på kjøpstoppen i 2022: Nordnet Indeksfond Norge og Storebrand Verdi. Sistnevnte har fem av fem stjerner i Morningstar og ga en avkastning på hele 12 prosent i fjor, kun slått av det norske fondet First Generator, som ga 15 prosent avkastning. Nordnets norske indeksfond er for øvrig det eneste indeksfondet som følger OBX-indeksen, som består at de 25 mest likvide aksjene på Oslo Børs. Fondet ga tre prosent positiv avkastning i 2022.
Med stigende renter har nordmenn for øynene opp for rentefond. På topp-ti-listen over de mest kjøpte fondene i 2022 finner vi tre rentefond: KLP Likviditet, Holberg Likviditet og Fondsfinans High Yield. De to førstnevnte er pengemarkedsfond med meget lav risiko, som p.t. gir en effektiv rente på ca 4 prosent, noe over de beste høyrentekontoene.
Teknologi- og fornybarfond på salgstoppen
Blant de ti mest solgte fondene i 2022 finner vi seks teknologifond og to fornybarfond. Teknologisektoren var blant sektorene som falt mest i 2022, noe som dels kan forklares ved at mange IT-selskaper har vært høyt verdsatt i forhold til inntjeningen og dermed blitt rammet ekstra hardt av renteoppgangen.
I desember 2022 nettokjøpte Nordnets kunder fond for 231 millioner kroner, fordelt på 68 millioner kroner i aksjefond, 159 millioner i rentefond og 4 millioner i kombinasjonsfond.