Mange nordmenn befinner seg på bilferie, enten her hjemme eller i utlandet. Skulle du komme ut for en trafikkulykke har du det viktigste verktøyet med deg.
– Ta frem mobilen og ta godt med bilder. Det er viktig å kunne dokumentere skader, og bilder av skadested, de involverte bilene og bilskadene, vil være til hjelp i en eventuell forsikringssak. Uten felles skademelding, og uten dokumentasjon i form av for eksempel bilder, kan et forsikringsoppgjør bli vanskeligere, spesielt hvis en ikke har kaskoforsikring selv, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
For juli i fjor registrerte hele forsikringsbransjen 28000 bilskader til en erstatningskostnad på over 605 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.
Krangler om detaljer
Mange velger bilferie fordi det gir stor fleksibilitet. Hver sommer er mange nordmenn innblandet i trafikkulykker, og da gjelder det å holde hodet kaldt.
– Det er fort gjort å få litt panikk i slike situasjoner. Det kan være kommunikasjonsproblemer, uenighet om detaljer eller at motparten oppfattes som vanskelig. Forsøk å beholde roen, og fyll ut eget skademeldingsskjema i det minste. Og ta bilder av alt du finner relevant; nærbilder av skader på egen bil og motpartens, samt totalbilder av skadested og registreringsnummer på alle involverte kjøretøy, sier han.
Å kollidere med en utenlandsk bil i Norge
Er du innblandet i en trafikkulykke i Norge med en norskregistrert bil ordner som regel forsikringsselskapene opp seg imellom. Men blir du involvert i en trafikkulykke med en utenlandskregistrert bil, kan det medføre andre krav til dokumentasjon.
– Det er lurt å ha et internasjonalt skademeldingsskjema liggende i bilen. Norske forsikringsselskap forholder seg til egne bransjeavtaler, men kolliderer du med en utenlandskregistrert bil trenger ikke det bety noe. En felles skademelding er uansett det som i størst grad blir brukt som bevismiddel i enhver skadesak. Men har partene ulike oppfatninger av hva som har skjedd blir det ekstra viktig med dokumentasjon som for eksempel bilder, sier Brandeggen.
Oppsøk lege
Dersom en føler det minste ubehag etter en trafikkulykke, bør en oppsøke lege. Mange har kanskje lette smerter, litt stivhet eller en liten skramme, og tenker det går over av seg selv.
– Har man indre skader er det slett ikke sikkert at man merker det umiddelbart etter en ulykke. Ved det minste tegn til skade eller ubehag bør en oppsøke lege eller sykehus. Det er også viktig i forhold til dokumentasjon av skadene i tilfelle en erstatningssak, at man kan dokumentere sammenheng mellom ulykken og skaden, sier han.
Huskeliste ved trafikkulykke:
- Få navn, adresse, email og telefonnummer til sjåføren.
- Få navn på forsikringsselskap der motpartens bil er forsikret.
- Få registreringsnummer og nasjonalitet på bilen som er innblandet.
- Dato og tidspunkt, stedsangivelse og land der trafikkulykken fant sted.
- Få navn, adresse, email og telefonnummer til eventuelle vitner.
- Forsøk alltid å skrive en felles skademelding med motparten.
- Ta bilder av motpartens skilter og legitimasjon, skadested og skader.