Nordmenn eier bunader for over 30 milliarder kroner, og på 17. mai toger 2,5 millioner av oss rundt i bunaden. Likevel er det få av oss som forsikrer det dyre plagget.
– Til tross for at bunaden kanskje er det dyreste plagget vi eier, er det bare et fåtall som faktisk har forsikret den, forteller skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Mange tenker at innboforsikringen de har dekker bunaden dersom noe skulle skje. En innboforsikring kan dekke skader på bunaden i enkelte tilfeller, men når du bruker den utenfor boligen er den ofte ikke godt nok forsikret.
– Folk kan få seg en uheldig overraskelse om de tar for gitt at bunaden erstattes gjennom innboforsikringen. Vi anbefaler at du sjekker hva innboforsikringen din dekker. Her vil blant annet verdien på bunaden være avgjørende, i tillegg til hvilken dekningsgrad du har valgt på forsikringen. Kanskje bør du vurdere en egen verdisaksforsikring eller «bunadsforsikring», tipser Hofstad-Nielsen.
Regner med stor økning skader
De to siste årene har nasjonaldagen vært preget av pandemi, og Fremtind har registrert få bunadsskader.
– Vi regner derfor med å få inn betydelig flere skader i år, når det norske folk endelig kan feire 17. mai sammen igjen, sier Hofstad-Nielsen.
Typiske bunadsskader fra selve nasjonaldagen er søling – det være seg rødvin, is og pølsesennep, mindre rift og hull og at en mister bunadssølv.
Unngå at mugg og møll gjør skade
Når bunaden skal henges bort bør du ikke slurve med luftingen, selv om det kan være fristende å komme seg raskt i seng etter en lang dag. Noe av det viktigste er å sørge for at bunaden er ren og i god stand når den henges bort etter bruk.
– Vi får ofte inn skader på bunaden som skyldes insekter og møll. Dette dekkes ikke av forsikringen, siden det er ditt eget ansvar å oppbevare bunaden forsvarlig, opplyser skadeforebyggeren.
Når bunaden skal henges bort, må den være tørr, slik at den ikke mugner. Om bunaden får henge til lufting en natt, kvitter den seg med lukt og fukt.
Er du likevel så uheldig at du har fått møll på bunaden? Da bør den ristes godt, og fryses ned over natten for å drepe eventuelle egg. Deretter børster og rister du bunaden ren for møllrester og egg.