år valfarter nordmenn igjen til norske fjell og utenlandske strender i påsken. – Vi forventer mange skader de kommende dagene. Det sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.
– At skadetallet går opp tyder på en verden som lever med viruset. Det er gledelig etter to år med amputert påskeaktivitet. Vi har beredskap hos oss, og er klare til å hjelpe, sier Lassen.
Slik skadet vi oss sist vi reiste som normalt
– Brudd og sårskader kommer ikke så høyt på skadestatistikken ellers i året, men i påsken ser vi flere ulykkesskader og bruddskader, ofte i skibakken, sier Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance. Den norske reisealarmsentralen hjelper tusenvis av nordmenn som blir syke på reise hvert eneste år.
Hun forteller videre at magesjau, ørebetennelse, bronkitt, forkjølelse, halsbetennelse og urinveisinfeksjon er påskeklassikere for nordmenn på ferie. I år kommer også Covid-19-sykdom høyt på listen.
6 av 10 skader forsvant i fjor
Det forrige normale reiseåret i verden var 2019. Da fikk norske forsikringsselskap inn over 350 000 reiseskader, noe som kostet over 2,2 milliarder kroner. Tallene kommer fra Finans Norge.
– I 2021 var det 62 prosent færre reiseskader enn i 2019. Og utbetalingene på reiseforsikring sank med hele 66 prosent, sier skadesjefen i Frende.
2020 var også et unntaksår, viser statistikken.
– Da var det ikke reisene, men alle avbestillingene som gjorde at antallet skadesaker var skyhøyt. Nesten 450 000 skader kom forsikringsselskapenes vei i 2020, sier Lassen.
Stor utfart
Denne påsken melder reiseselskapene om økning i bestillingene. Noen reiser til snøen og fjellet, andre til strender eller storbyer.
– Når mange reiser samtidig ser vi mer tapt bagasje og flere forsinkelser, og vi får nok også en god del avbestillinger på grunn av koronasmitte. Nordmenn som blir syke på tur trenger utvidet hotellopphold, ny hjemreise eller legehjelp i utlandet. Og så har du jo tyveri i skibakken, det er ganske typisk for påsken, sier Petter Lassen i Frende.