Påsken er rett rundt hjørnet, og mange nordmenn valfarter i disse dager mot fjellet eller sjøen – mens andre trekker seg tilbake og nyter roen hjemme. I denne artikkelen finner du Elektroforeningens 5 forslag til hyttevennlige energitiltak, og tips til deg som ønsker å gjøre noen større endringer.
Visste du at vi i Norge har nærmere 450 000 fritidsboliger? Norske hytter tapper kraftnettet for 2,4 TWH i året. Energieffektivisering har vist å være et av de viktigste tiltakene vi tar for å sørge for nok energi i årene fremover, derfor har vi i Elektroforeningen EFO laget en liste med 5 energitiltak du kan ta for å gjøre hytta litt billigere i drift. Noen av tipsene kan funke vel så godt hjemme også. Det er stor forskjell på hytter her til lands, noen har hytte med innlagt vann og strøm, mens andre har en hytte som er «off grid». Vi har samlet 5 tips som skal kunne passe de fleste.
Lukk den døra!
Det er kanskje ikke noe man tenker over når man smetter inn i hytta for å hente en Kvikk lunsj, før man snur og går ut til solveggen, men ønsker du å holde på varmen i hytta, så er det lurt å lukke døra selv på de korte snarturene inn-og-ut. Det tar mye energi å varme opp hytta igjen hver gang du skal inn å hente noe i et par minutter. Det kan også hjelpe å lukke dører til rom som ikke er oppholdsrom, da vil du få litt jevnere temperatur der du oppholder deg.
Tetningslister
Kjenner du at det trekker litt fra dørkarmen? Da kan det være på tide å skifte ut tetningslistene. Tetningslister er tynne lister som ligger i karmen på vinduer og dører, og som sørger for å stoppe trekk og varmetap. De sørger for at du slipper å «fyre for kråka». Å skifte tetningslister er et lavterskeltiltak som de fleste kan få til på egenhånd. Det er flere metoder å skifte tetningslister på, her kan du la deg inspirere.
Kle deg godt
En god, gammeldags ullgenser gjør som regel susen – har du i tillegg noen varme tøfler kan du tåle å ikke ha 25 varmegrader i oppholdsrommet – det er jo tross alt litt av sjarmen med hyttelivet.
Bruk wifi-termostat eller bruk nattsenking
Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen med, sparer du rundt 5% på strømforbruket? Om man ikke har wifi-termostat har mange moderne panelovner mulighet til å stilles inn på det som kalles «nattsenking», det betyr at du kan sørge for at de automatisk senker temperaturen på natten, når du allikevel ligger under dyna. Varmekablene trenger ikke stå på full guffe når hytta ikke er i bruk. Om du velger en wifi-styrt termostat til varmekablene har du mulighet til å endre temperaturen fra en app. Det er spesielt kjekt om man har glemt å sette på lavere temperatur da man dro hjem fra påskeferie.
Elbillader
Det blir flere og flere elbiler på norske veier, og mange har allerede valgt å sette opp elbillader ved fritidsboligen sin. Elbillading trekker en del strøm, og det kan være lurt å lade når strømprisene er på sitt laveste. Gjennom dagen er det ofte på morningen og under middagstider at strømprisene er på sitt høyeste – her har du flere muligheter til å bestemme når du skal lade. En av mulighetene er å manuelt følge med på strømprisene, og koble i kabelen når prisen er lav. En annen mulighet er å smartlade elbilen. Velg en laderobot med smartladningsfunksjon, da vil laderoboten selv bestemme når bilen skal lades – og du slipper å følge med på variasjonen i strømprisene. Dette er også veldig lurt om du lader mye hjemme.
Større tiltak
Det er mange forskjellige tiltak man kan ta, både hjemme og i fritidsboligen, som vil sørge for lavere strømforbruk. I listen vår har vi valgt å gå inn på enklere tiltak man kan begynne med nå, men det er mange, større tiltak man kan ta. Blant disse er det for eksempel: Etterisolering, Solcelle, utskiftning av gamle vinduer, skifte til moderne LED-belysning og kanskje viktigst av alt: Snakk med en profesjonell. Å stå alene med å finne ut av hvilke energitiltak som vil være lurest og mest lønnsomt kan være vanskelig. Det er lurt å snakke med en energirådgiver eller elektriker som kan komme på befaring og gjøre en energikartlegging. Da vil du få tips om hva du bør gjøre, samt få mulighet til å energimerke hytta eller boligen din.