Du kan gå personlig konkurs av å sitte i borettslagsstyret

Det er ikke risikofritt å være med i styret til borettslaget eller sameiet, advarer advokat. Bildet viser Engelsborg borettslag på Sofienberg i Oslo. Foto: Wikimedia commons

Mange styrer i borettslag eller sameier mangler dekning for erstatningsansvar. I verste fall kan styremedlemmene gå personlig konkurs, advarer advokat.

Nesten 30 prosent av norske borettslag og sameier mangler dekning for erstatningsansvar, viser tall fra Gjensidige.

– At tre av ti boligsammenslutninger lar sine styremedlemmer løpe en så stor personlig risiko er foruroligende, sier advokat Erik Løseth i Gjensidige i en pressemelding, og legger til:

– Det mange ikke er klar over når de takker ja til et styreverv, er at de kan bli stilt personlig ansvarlig for rettslige erstatningskrav. Dette er faktisk en av de største risikoene du kan ta med tanke på å gå personlig konkurs.

Saken fortsetter under annonsen:


For dersom du er medlem av et styre og utviser uaktsomhet eller forsømmer pliktene som vervet innebærer, kan du bli stilt personlig erstatningsansvarlig, ifølge advokaten.

– I enkelte tilfeller kan kravene komme opp i millionbeløp, noe som for mange vil bety at en må ta opp lån eller selge hus eller hytte. I store borettslag er det vanlig med heltidsansatte i styret, men i små og mellomstore borettslag har styret gjerne liten erfaring, tid og kompetanse til å drive styrearbeid, sier Løseth.

Les også: Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Gjelder også idrettslag og aksjeselskap

Han mener derfor mange løper en altfor stor risiko, enten det er i et borettslag, idrettslag, aksjeselskap (AS), eller andre styrer de er valgt inn i.

– Vi har sett tilfeller i borettslag der styret ikke har gjennomført skikkelige anbudsprosesser i oppussingsprosjekter, og blitt erstatningsansvarlige for at prosjektet er blitt dyrere enn hva det burde ha blitt, forteller han.

Tilsvarende gjelder for andre typer innkjøp, hvor varen eller tjenesten kunne ha blitt kjøpt inn billigere.

– I nyetablerte boligsameier har vi erfart at styret er blitt ansvarlig for tap ved at de har oversittet reklamasjonsfrister mot entreprenør for mangel ved byggets fellesareal eller fellesfunksjoner, sier advokaten.

Advokaten oppfordrer alle til å sjekke grundig hvilke forsikringsavtaler som gjelder før en tar på seg styreverv.

– En styreansvarsforsikring dekker ansvaret og forsikringsselskapet vil håndtere og behandle en eventuell sak, også i de tilfeller hvor noen har rettet et uberettiget krav mot styret. Er forsikringen på plass, vil det også være lettere å rekruttere kompetente folk til slike verv, avslutter Løseth.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap

Eldre ektepar fikk bud på 6,35 millioner kroner for småbruk. Blir tvunget til å selge til halv pris

Nye regler kan føre til betydelig mindre innskudd på BSU

Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Hytteprisene steg med hele 12,6 prosent i første halvår 2021