Hvert år får Skatteetaten hundretusenvis av henvendelser fra folk som lurer på noe i forbindelse med skattemeldingen. Sjekk her hvilke spørsmål som oftest går igjen.
Skattemeldingen blir i år sendt ut elektronisk på ulike dager mellom 16. mars og 7. april, og du får beskjed per epost eller sms når du kan sjekke din.
Utsending på papir begynner 7. april.
Mens du sitter der med skattemeldingen, er det ikke utenkelig at det dukker opp ett eller flere spørsmål, og det vet Skatteetaten alt om.
– I fjor var det blant annet mange som hadde spørsmål om eiendom og formuesverdi, for eksempel hjelp til korrigering av formuesverdi, opplyser Ove Nyland, avdelingsdirektør i divisjon brukerdialog, til Pengenytt.no.
Dette vil trolig bli en gjenganger også i år. Fra nyttår ble det nemlig innført nye regler for endring av formuesverdi på bolig- og næringseiendom, som gjør at rundt halvparten av norske boligeiere bør endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen.
Verdien av boligen i skattemeldingen har betydning for formuesskatten. I enkelte kommuner, blant annet Oslo, brukes også formuesverdien på boligen til å fastsette eiendomsskatten.
Ved å nedjustere formuesverdien på boligen din, kan du med andre ord redusere både eiendomsskatten og formuesskatten.
Les også: Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene
Slik endrer du formuesverdien på boligen
Formuesverdien på primærboliger skal maksimalt fastsettes til 25 prosent av markedsverdien. For fritidsboliger er grensen 30 prosent.
Har du dokumentasjon på at boligen din er satt for høyt, endrer du bare til riktig verdi under temaet «Bolig og eiendeler» i den nye skattemeldingen eller i post 4.3.2/ 4.3.3 i den gamle.
Annonse:
Med dokumentasjon menes takst eller verdivurdering datert etter 1. juli i inntekståret. Såkalt observerbar markedsverdi, det vil si faktisk salgspris for den aktuelle boligen eller en tilnærmet lik bolig i samme område, kan også brukes.
Du trenger ikke å legge ved dokumentasjon i skattemeldingen, men du må kunne legge den frem hvis du blir spurt om det.
Bor du i en kommune som bruker Skatteetatens tall som grunnlag for å beregne eiendomsskatt, skal du vite årets skatt blir beregnet med utgangspunkt i boligverdien som sto i skattemeldingen for 2019.
Dersom du ønsker å endre tidligere års skattemeldinger, gjør du det ved å sende en endringsmelding til Skatteetaten. Adgangen til å endre selv gjelder i tre år etter at fristen for levering av skattemeldingen gikk ut.
Les også: Dette er nytt i årets skattemelding
Mange spør om når skattemeldingen deres kommer
Nyland i Skatteetaten forteller også at mange skatteytere tar kontakt for å høre når skattemeldingen kommer og når eventuell skatt til gode utbetales på konto.
– Her er svaret at de fleste får skattemeldingen en gang mellom 16. mars og 7. april. 7. april sendes skattemeldingen for næringsdrivende. Man blir varslet på epost eller sms når skattemeldingen er tilgjengelig, sier avdelingsdirektøren.
– Vi kan ikke svare på når skattemeldingen til den enkelte kommer. Vi kan heller ikke svare på når skatteoppgjøret ditt er klart og når du har eventuelle penger til gode på konto. Skatteoppgjøret kommer når vi er ferdig med å behandle skattemeldingen, etter den er levert. Det er i prinsippet mulig å få den en til to uker etter at du leverer skattemeldingen, men det er ingen garanti at du får den så raskt. Behandling av skattemeldingen skjer fortløpende frem til slutten av oktober, fortsetter han, og legger til:
– Vanligvis har 9 av 10 fått skatteoppgjøret innen slutten av juni, og vi venter at de fleste lønnstakere og pensjonister vil få skatteoppgjøret i april, mai eller juni også i år. Du får beskjed når skatteoppgjøret ditt er klart.
Ifølge Nyland er det dessuten en del som tar kontakt med spørsmål om selve innleveringsløsningen av skattemeldingen og for å få bekreftet at de faktisk har levert.
Les også: 14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din
Fire av fem mener den nye skattemeldingen er enklere og mer oversiktlig
I fjor mottok over tre millioner av til sammen 4,9 millioner skatteytere den nye og enklere skattemeldingen.
I år får ytterligere én million lønnstakere og pensjonister den nye versjonen.
For å finne ut om den nye skattemeldingen faktisk er enklere å fylle ut enn den gamle, har Pengenytt spurt Nyland om Skatteetatens veiledningsansatte fikk flere eller færre henvendelser i fjor enn tidligere.
– Vi kan ikke skille ut hvor mange henvendelser som utelukkende gjaldt spørsmål om skattemeldingen, svarer han, og legger til:
– I perioden fra de første lønnstakere og pensjonister fikk skattemeldingen 18. mars og frem til innleveringsfristen 30. april 2020, mottok Skatteetaten 342.000 anrop og 27.000 henvendelser via chat. For samme periode i 2019 var det 384.000 anrop og 55.000 henvendelser via chat.
Nyland viser også til en spørreundersøkelse om den nye skattemeldingen, som hadde over 90.000 respondenter:
– 4 av 5 mente at den nye skattemeldingen er enklere og mer oversiktlig. Nesten 1 av 3 opplevde å få en dialog i skattemeldingen om noe de måtte være oppmerksom på, og 7 av 10 oppgir at dialoger i skattemeldingen får dem til å fylle ut mer korrekt skattemelding.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Om lag 90.000 får nå til sammen 260 millioner kroner for å betale høye strømregninger
Forsker har avdekket hvilken bud-taktikk som lønner seg når du skal kjøpe bolig
Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap
Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt
Dette er dine rettigheter om du blir satt i koronakarantene i ferien