Boligprisene har i gjennomsnitt steget med rundt ti prosent i løpet av de siste 12 månedene, men leieprisene i de største byene har stort sett gått ned for de fleste boligtypene.
Drøye 940.000 nordmenn fordelt på 563.00 husholdninger bor i leid bolig, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Det utgjør 17,9 prosent av Norges befolkning og 23,2 prosent av alle husholdningene.
Både som utleier og leietaker kan det være vanskelig å vite hva som er «riktig» pris på utleieboligen.
Da kan det være til hjelp å se hva gjennomsnittlig priser på inngåtte kontrakter har vært i din by den seneste tiden.
Les også: Dette er nytt i årets skattemelding
Saken fortsetter under annonsen:
Korona-tiltak påvirker etterspørselen etter boliger
Uteleiemegleren er ifølge seg selv størst i Norge på utleie av private boliger, og hver måned offentliggjør selskapet statistikk på leiepriser i utvalgte byer og regioner.
I en pressemelding sier administrerende direktør, Vibecke Lyse Augdal, følgende om status i leiemarkedet per nå:
– Utleiemarkedet bærer fortsatt preg av lavere arbeidsinnvandring og færre studenter i byene. Våre utleiekunder er løsningsorienterte og justerer leieprisen etter markedssituasjonen fremfor å la boliger stå tomme.
Under følger en oppdatering på leiemarkedet i de største byene:
Les også: Så mye steg hytteprisene i 2020
Leieprisene i Oslo
– Vi opplever et rolig utleiemarkedet som et resultat av både lavsesong og korona, der reduserte flyttestrømmer knyttet til arbeid og studier påvirker etterspørselen etter enkelte boligtyper. For 2- og 3- romsleiligheter med god standard og beliggenhet opplever vi likevel god etterspørsel og stabile priser, mens kollektiv og boliger beregnet på studenter og pendlere tar lengre tid å leie ut, sier regionssjef Siri Anne Bernum Halck.
– Markedet i februar har vært vesentlig bedre enn i desember og januar. Om dette er tilfeldig, eller at det løsner, er litt for tidlig å si, men vi betrakter det som en positiv trend, legger hun til.
I 2020 kostet det i gjennomsnitt 10.064 kroner per måned å leie en ett-roms leilighet i Oslo. Hittil i år ligger gjennomsnittsprisen på 9903 kroner (se diagram under).
For en to- og tre-roms er leieprisen per i dag på 13.117 og 16.053 kroner per måned, noe som er noenlunde det samme som i 2019, men lavere enn i 2020.
Les også: Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt
Leieprisene i Bergen
I Bergen har leieprisen for 2- og 3-roms grovt sett ligget stille i flere år, og så også de siste månedene.
Ettroms-leiligheter har derimot hoppet litt opp i pris så langt i år, uvisst av hvilken årsak.
– Prisutviklingen hittil i 2021 er positiv i forhold til den noe tyngre perioden i siste kvartal i 2020. Likevel er det i enkelte tilfeller behov for å justere prisene. God standard og sentral beliggenhet er ekstra viktig når det er færre leietakere på markedet, sier daglig leder ved Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.
– Det er grunn til optimisme. Når arbeidsinnvandrere og studentene igjen kommer til Bergen, vil leiemarkedet normaliseres. Vi forventer at den toppen vi normalt har i leiemarkedet på nyåret blir forskjøvet til litt utpå våren
Les også: Nå må Airbnb og andre deleplattformer rapportere dine leieinntekter til Skatteetaten
Leieprisene i Trondheim
I Trondheim holder leieprisene seg rimelig stabile, selv om det er noen forskjeller mellom boligtypene.
– Vi ser økt etterspørsel etter 3-roms enn 2-roms, som har steget noe mer i pris. Gode sentrale 2- og 3-roms omsettes greit om de er riktig priset, mens større boliger og boliger utenfor sentrum tar lengre tid å leie ut. Utleier er som regel villig til å justere ned leieprisen for å unngå at de står tomme. Det tar ikke vesentlig lengre tid enn normalt å leie ut når man sammenlikner med tilsvarende tid på året, men markedet kom litt senere i gang i år, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan.
– Vi vet at Trondheim by fortsatt er i vekst, og antallet studenter øker hvert år. Det er også sikkert at arbeidsinnvandringen vil ta seg opp, vi har nå en kunstig stopp på grunn av restriksjonene. Så snart vi åpner grensene, vil vi få mange flere utenlandske leietakere på markedet igjen. Dette utgjør en betydelig del av vårt utleiemarked, legger hun til.
Les også: Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann
Leieprisene i Stavanger
I Stavanger er utleieprisene i ferd med å ta seg opp igjen, men prisene er fortsatt langt lavere enn de var i 2012, 2013 og 2014.
– Generelt er leieprisene i Stavanger nå inne i en forsiktig, men positiv trend, og har vært det siden bunnen 2016. Antall ledige boliger har det siste året ligget på 350 til 400 på Finn.no, og leieprisene har fortsatt i den positive trenden, sier daglig leder ved Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.
– På grunn av reiserestriksjoner det siste året har vi sett en nedgang i antall ankomne fra utlandet, men antall ledige boliger har likevel holdt seg stabilt. Dette antar vi skyldes at salgsmarkedet har tatt seg noe opp og at flere boliger er tatt ut av leiemarkedet og blitt solgt i stedet. Ifølge våre kontakter blant de store bedriftene i regionen er det varslet flere ankomster fra utlandet i tiden som kommer, og vi antar at når innreiserestriksjonene lempes kan det bli et press i leiemarkedet som kan bidra til ytterligere økning i leieprisene, fortsetter han, og legger til:
– Da salgsprisene også er inne i en positiv trend, mener vi at dette kan være en god timing for de som ønsker å investere i en utleiebolig i Stavanger.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene
Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap
Rundt halvparten av norske boligeiere bør endre formuesverdien på boligen i skattemeldingen i år
Seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må
Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke