Ønsker du å forbedre privatøkonomien din? Ta en titt på disse tipsene.
Artikkelen er skrevet av WeDigitize
1. Få oversikt over økonomien
Joda, de fleste vet hvor mye de tjener og hvor mye de bruker hver måned. Dersom du vil ha bedre økonomi, må du vite nøyaktig hva som går til hver post.
Tenk at du er på Luksusfellen, og lag en lignende oversikt. Hva går til hva? Når du er bevisst på dette, vil det også bli lettere å se hvor du kan kutte.
2. Bruk en finansagent når du tar opp lån
Eier du ikke bolig, og vurderer et forbrukslån eller kredittlån? Da du bruke en finansagent. Her sendes søknaden til flere banker samtidig, slik at du skal få det det billigste forbrukslånet. Du får da lavere rente enn om du hadde søkt hos bankene på egenhånd.
Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-
Du bør også bruke en finansagent om du har høy gjeld fra før. Da kan du refinansiere for å få bedre vilkår, og dermed også en bedre privatøkonomi.
Når du refinansierer, så samler du all gjeld hos én långiver. For at dette skal lønne seg for deg, må långiveren gi deg et tilbud som er bedre enn det du har fra før. Derfor vil du få bedre vilkår om du refinansierer. Dessuten blir søknaden din sendt til flere banker samtidig, noe som presser rentene ned.
3. Spar penger – helst i fond
Nei, sparing gir deg ikke mer penger å rutte med her og nå. Det er heller ikke poenget. Sparing er åpenbart noe du gjør for fremtiden.
Du tjener lite i renter på pengene du har i banken. Derfor kan det være lurt å spare i fond. Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, sammenligner en bankkonto med en “safe”. Et fond kaller hun en “spareklubb”.
4. Ha en buffer til kriser
Husk likevel å sette av litt til en bufferkonto. Tenk på dette som penger du ikke har. Det er veldig greit i tilfelle noe skulle skje. Store utgifter har det med å komme når du minst venter det – og de kommer sjelden alene.
En lekkasje på badet kan plutselig bli voldsomt dyrt. Bilmekanikeren finner gjerne ut at det er noe galt med bremsene samtidig som du bytter lyktene.
5. Øk inntekten din
Å øke inntekten vil per definisjon føre til bedre økonomi. Det er lettere sagt enn gjort. De aller færreste kan forlange lønnsøkning på dagen.
Inntekt kan riktignok være så mangt. Ta en titt på hva du eier, og på hvor mye tid du har til overs. Kan du jobbe frilans på kveldene? En stilling som sykkelbud kan øke både inntekt og kondis.
Eier du hytte? Hvor ofte er du på hytta? Hvis du ikke er der hver eneste helg, kan det være penger å tjene på utleie – for eksempel med AirBnB. Det samme gjelder hvis du har en leilighet nummer to – enten i Norge eller i utlandet.
Nabobil er en slags AirBnB for biler. Hvis du ikke bruker bilen så ofte, er dette en fin måte å tjene litt ekstra penger på – og samtidig hjelpe andre som ikke har bil. Kanskje du sykler eller går til jobb? Eller kanskje du kan begynne med det?
6. Senk forbruket ditt
Apropos sykkel til jobb: Sykkelen kan spare deg for utgifter som ellers ville gått til månedskort, drivstoff, parkering og bom. For det er klart at å senke forbruket er lurt om du skal få bedre økonomi.
Her hjelper det også med oversikt. Kanskje det peker seg ut noe du ikke visste at du brukte så mye penger på? Over tid kan du for eksempel spare mye på å ikke kjøpe med kaffe på vei til jobb, eller på å ta med lunsjen hjemmefra.
Det er ikke alt du trenger å kutte helt ut. Er det noe du må ha som du kan få billigere? Det finnes flere sider hvor du kan sammenligne ulike tjenester og leverandører. Her kan du for eksempel finne ut om du kan senke forbruket på strøm – noe som er spesielt viktig nå som vinteren nærmer seg.