I dag kom en gledelig pensjonsnyhet til alle landets arbeidstakere. Ny pensjonslov gjør nemlig at du ikke lenger trenger å være ansatt i minst 12 måneder for å få med deg din pensjonsopptjening.
Kongen i statsråd har i dag besluttet at lovendringer som opphever den såkalte 12-månedersregelen i innskuddspensjonsordninger, skal tre i kraft 1. januar 2021.
Endringene innebærer at arbeidstaker i bedrifter som har innskuddspensjonsordning får med seg sin opptjente pensjonskapital uavhengig av lengden på arbeidsforholdet.
Annonse:
I dag er regelen at arbeidstaker må ha vært ansatt i minst 12 måneder for å ha krav på å få med seg sin opptjente pensjonskapital (12-månedersregelen).
Det har ført til at kortvarige vikariater og oppdrag på mindre enn 12 måneder ikke har gitt noe pensjon, og at pensjonskapitalen i disse tilfellene har blitt tilbakeført til innskuddsfondet i pensjonsordningen.
Arbeidstakere med korte ansettelsesforhold har med andre ord subsidiert pensjonsopptjeningen til arbeidstakere med lengre arbeidsforhold.
Da denne regelen opprinnelig ble laget ble pensjon fra arbeidsforhold under 12 måneder ansett å utgjøre en for liten sum til å forsvare utstedelse av et pensjonskapitalbevis med tilhørende fremtidige kostnader til forvaltning og administrasjon.
Den teknologiske utviklingen de senere årene har imidlertid svekket dette argumentet.
I høringsrunden ble det også vist til at arbeidstakerne fra neste år skal kunne slå sammen små pensjonskapitalbevis med øvrig innskuddspensjon i en pensjonskonto, og at dette svekker argumentet om høye kostnader.
Finansdepartementet melder at det snart blir fastsatt overgangsregler.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke
Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP
Pensjonistforbundet: Kunder med fripoliser får ikke utbetalt det de har krav på
Privatøkonom mener banker og forsikringsselskap bevisst sprer pensjonsfrykt
Nå kan du sjekke verdien av garantiene i dine fripoliser på Finansportalen