Fra og med 2021 bør nærmere halvparten av norske boligeiere endre på formuesverdien på boligen i skattemeldingen, hevder Skattebetalerforeningen.
En foreslått regelendring i statsbudsjettet kan få betydning for mange norske boligeiere i mars og april neste år, når skattemeldingen kommer.
– Mange flere enn før bør innhente verdivurdering av boligen for at skatten skal bli riktig, sier Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, i en pressemelding.
Verdien av boligen din i skattemeldingen, det vil si formuesverdien, fastsettes nemlig etter en sjablongmodell til 25 prosent av en antatt virkelig verdi.
Denne modellen treffer ganske godt, men mange får likevel en for høy verdi i skattemeldingen.
Frem til nå har det vært en terskel før du har kunnet klage: Formuesverdien må ha vært over 30 prosent av virkelig verdi, og selv da har formuesverdien bare blitt satt ned til 30 prosent.
Annonse:
I forslaget til statsbudsjett fjernes nå denne klageterskelen.
Det betyr at du kan få satt ned formuesverdien på boligen i alle tilfeller når den overstiger 25 prosent av virkelig verdi. Også hvis boligen bare er verdsatt litt for høyt, noe du ikke hadde krav på før.
– Dette vil i praksis si at omtrent halvparten av alle boligverdier i skattemeldingen vil være for høye, ettersom gjennomsnittet skal ligge på 25 prosent. Og alle som har en for høy verdi i skattemeldingen risikerer å betale for mye i skatt, sier Lothe.
Verdien av boligen i skattemeldingen har betydning for formuesskatt og i enkelte kommuner også eiendomsskatt.
Dersom du har en for høy verdi i skattemeldingen kan du dermed risikere å betale formuesskatt du ikke trenger å betale, samt at du risikerer at eiendomsskatten blir for høy.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Statsbudsjettet 2021: Dette vil det bety for din lommebok
5 viktige punkter boligeiere må passe på å sjekke i skattemeldingen
Her er tipsene dersom du frykter at arveavgiften blir gjeninnført
Huseier åpnet ikke Digipost – Må ut med 800.000 kroner i tvangsmulkt til kommunen
Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk