– Enkelte raser har vesentlig større sannsynlighet å utvikle bestemte sykdommer, og da er også forsikringen dyrere, forklarer forsikringsselskapene.
Skrevet av: Roger Grosvold, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).
Få griner på nesen dersom noen varmt omtaler en hund eller en katt som et kjært familiemedlem. Men det kan også skje uforutsette ting som fort kan bli kostbart for eieren – en operasjon kan fort komme opp i 50.000 kroner for en hund.
– Enkelte plutselige og uforutsette skader kan faktisk bli så dyre at noen velger å avlive dyret dersom de ikke har forsikring og kostnaden blir for stor. Typiske skader på hund er hjerteproblemer, store tannskader eller magetrøbbel som fort kan koste titusenvis av kroner. Da er det greit å ha en hundeforsikring i orden, forteller Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring, til ABC Nyheter.
Les også: Ny rapport: Vi blir lurt hver femte gang vi kjøper fisk og sjømat
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Kombinere pris og god forsikring
En dyreforsikring skal beskytte eieren mot blant annet store utgifter knyttet til operasjoner og behandlinger hos veterinær, til medisiner, kastrering eller fødselshjelp.
Arvid Steen i Tryg Forsikring forteller at mange kunder er opptatt av hva som dekkes.
– Noen tenker kun på pris, men generelt tror vi at dyreeiere er opptatt av en kombinasjon av en god forsikring som dekker mye, men som samtidig har en konkurransedyktig pris, forklarer Steen.
Han forteller ellers om økende interesse for å forsikre familiens firbente medlem.
– Det handler om folk som bryr seg om dyrene sine og som samtidig ønsker å begrense egne kostnader i forhold til dette.
Les også: Mange aner ikke hva slags forsikring de har
Sjekk egenandelen!
«Just do it!», er det svaret fra Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, når vi spør ham om hvilke råd han vil gi lesere som tenker forsikre hunden sin. Han utdyper:
– Det som er viktig å sjekke, er hvor lenge forsikringen varer. Jo eldre dyret blir, jo større sannsynlighet er det for at du kommer til å trenge forsikringen. Noen varer livet ut, andre til hunden fyller 10 år.
– Det er også viktig å sjekke om det er noen spesielle unntak for rasen til hunden din, slik at det ikke blir noen overraskelser. Og sjekk egenandelen, altså hvor mye av veterinærkostnaden du må betale selv. Noen ganger kan prisen på selve forsikringen være lav, men da kan til gjengjeld egenandelen være høyere.
Les også: Derfor er du ikke rik ennå
Rasehund versus blandingshund
Clementz antar at omtrent 30 prosent av norske hunder og én prosent av norske katter er forsikret, men at andelen, spesielt på katter, er på vei oppover.
– De vanligst hunderasene som forsikres, foruten blandingsraser som er den største gruppen, er norsk elghund, border collie, golden retriever, engelsk setter, labrador retriever og schæfer. Det er vanligere med forsikring i byene og tettsteder enn det er på landet, samtidig som vi ser at det er blitt vanligere blant unge par som bor sammen, men ikke har barn enda, å skaffe seg hund.
Hvordan stiller så situasjonen seg dersom man ønsker å forsikre en blandingshund? Ifølge både Steen og Clementz er blandingshunder i utgangspunktet like enkle å forsikre som alle andre hunder.
– Har man først importert en hund lovlig til Norge, kan den også få forsikring. Vi forsikrer derimot ikke blandingshunder hvor hunderaser som er forbudt i Norge inngår, utdyper Clementz.
Les også: Du trenger ikke forsikre deg mot alt
Katter er nesten gratis
Agria er et selskap som fokuserer utelukkende på dyr og kjæledyr. Til de av oss som vurderer å skaffe seg hund, anbefaler administrerende direktør Christian Geelmuyden å forsikre valpen før den er blitt fire måneder gammel.
– Mange utviklingssykdommer begynner å utvikle seg rundt 3-4 måneders alder, herunder lidelser i ledd og bevegelsesapparatet. Derfor har en rekke forsikringsselskaper en «magisk grense» ved fire måneder. Forsikres hunden før den tid, omfatter forsikringene disse lidelsene. Ellers rammes et høyt antall hunder av hudproblemer. Da er det viktig å forsikre tidlig, før sykdommen begynner å utvikle seg.
For katter gjelder først og fremst bare det å ha en forsikring som dekker veterinærkostnader.
– Katten er ofte nesten gratis, men det er ikke veterinæren. Skadekostnadene for katt øker nesten eksplosivt etter hvert som behandlingsviljen øker. Derfor koster det snart like mye å ta katten til veterinæren som hunden. Mange katteeiere får seg sure overraskelser når deres katt blir skadet eller syk, forteller Geelmuyden.
Les også: Disse forsikringene kan du droppe
Dyreste og billigste raser
Så er spørsmålet; Hvilke hunderaser er dyrest å forsikre og hvilke er de rimeligste? Geelmuyden forklarer at forsikringsgraden i ulike raser følger i all hovedsak registreringstallene.
– Dog er jakthunder svakt underrepresentert i forhold til registreringstall. Forsikringsgraden er høy i raser som er kjent for å ha høy risiko, som for eksempel berner sennenhund, mens den ofte er noe lavere i raser med mindre skade- og sykdomsrisiko. Dette til tross for at premiene varierer mye mellom ulike hunderaser, utdyper Geelmuyden. Han forteller videre at høye skadekostnader over tid gir en indikasjon på skaderisiko.
– De hundene med høyest risiko har høyere forsikringspremie. Blant disse er flere av de store eller tunge rasene, slik som for eksempel bordeaux dogge, bullmastiff, engelsk bulldog og rottweiler.
Tryg, If og Agria er samstemte om hvilke raser som er de dyreste, og hvilke det koster minst å forsikre.
– De billigste rasene er de nordiske rasene Norsk elghund, Jämthund og Finsk lapphund. Dette er typiske brukshunder som avles på helse og bruksegenskap, heller enn utseende, utdyper Clementz.
– De har generelt god helse, og sannsynligheten er mindre enn gjennomsnittet for at disse rasene får alvorlige sykdommer.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.
Du trenger bare én leiebilforsikring