Skatteetaten advarer mot å gå i den klassiske skattemeldingsfellen

Nesten alle sjekker skattemeldingen, men i en fersk spørreundersøkelse innrømmer halvparten at de enten bare ser raskt gjennom tallene eller stoler helt på det som er forhåndsutfylt. Foto: Skatteetaten

Hele 8 av 10 lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt til gode i år. Nå advarer Skatteetaten om å stole helt og holdent på det som er forhåndsutfylt.

Mellom 18. og 31. mars fikk de fleste lønnstakere og pensjonister en helt ny digital og enklere skattemelding, mens næringsdrivende og de som får skattemeldingen på papir mottok den i kjent format.

Selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt med mange opplysninger om inntekt, formue, bolig, gjeld og fradrag, er det fortsatt noe du selv må fylle inn i skattemeldingen.

–  Husk å sjekke at opplysningene stemmer og fyll ut det som mangler, slik at du betaler riktig skatt, oppfordrer skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding fra etaten.

Skatteetaten mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som brukes til å beregne skatten. Det gjelder også hvis du bruker leveringsfritak.

– Jeg oppfordrer alle til å sjekke tallene nøye og sammenligne det med det du har av årsoppgaver fra bank, kommune, arbeidsgiver og borettslag. Tenk også gjennom om du har ekstra verdier som skal rapporteres, eller fradrag du har krav på, sier skattedirektøren.

Les også: Mange bør nå endre skattekortet sitt

Annonse:


Mange stoler helt på det som er forhåndsutfylt

– Går du glipp av fradrag du har rett på, betaler du for mye skatt. Husk derfor å ta deg tid til å sjekke ordentlig, lyder oppfordringen fra divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal. Foto: Skatteetaten

Ifølge en ny undersøkelse som Opinion har gjort på oppdrag fra Skatteetaten sjekker 38 prosent av befolkningen skattemeldingen grundig når de får den.

De resterende 62 prosentene tar kun en rask titt på den eller åpner den ikke opp i det hele tatt.

– To av fem sjekker skattemeldingen nøye, og vi oppfordrer enda flere til å gjøre det samme. Husk at du kan gå glipp av fradrag du har rett på, hvis du ikke fyller inn korrekte opplysninger i skattemeldingen. Dette kan for eksempel være fradrag for reiseutgifter. Ta den lille halvtimen du trenger for å kontrollere, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal i en kommentar til undersøkelsen.

Det er flere kvinner enn menn som bare ser raskt gjennom skattemeldingen, mens flere med inntekt over 500.000 kroner sjekker nøye.

Undersøkelsen bekrefter dessuten av noen går i den klassiske skattemeldingsfellen, ved å tro at alt er bra så lenge den foreløpige skatteberegningen viser at de har skatt til gode.

Fem prosent innrømmer nemlig at de kun sjekker for feil hvis de har fått restskatt.

Les også: Dette må gifte, samboere og småbarnsforeldre sjekke i skattemeldingen

8 av 10 lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt til gode

Ifølge den foreløpige skatteberegningen ligger 2,8 millioner skatteytere an til å få skatt til gode, mens 800.000 sannsynligvis må betale restskatt.

Gjennomsnittlig tilgode-beløp er på 11.900 kroner, mens snittbeløpet for restskatt ligger på 25.000 kroner.

Tidligere har skatteoppgjøret kommet mellom slutten av juni og oktober, men det nye systemet gjør det mulig å få utbetalt skattepengene mye tidligere.

– Har du skatt til gode og leverer den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Det betinger da at du bruker ny skattemelding, har skatt til gode og at din skattemelding ikke blir tatt ut i kontroll.

– Dersom du må betale restskatt, får du skatteoppgjøret tidligst i juni. Det gjelder også de som ikke sender inn skattemeldingen, det vil si at du lar den bli levert automatisk ved fristen, forklarer skattedirektøren.

I fjor brukte 7 av 10 lønnstakere og pensjonister leveringsfritak.

Les også: Skattekortendringer kan gi deg for høyt skattetrekk

Du kan utsette leveringsfristen med én måned

Skatteetaten bekrefter at mange allerede har levert skattemeldingen, og at noen av disse til og med har fått skatteoppgjøret med penger utbetalt på konto.

Har du ikke levert ennå, er innleveringsfristen for lønnstakere og pensjonister 30. april. For næringsdrivende er fristen 31. mai.

Hvis du trenger mer tid til å sjekke skattemeldingen eller finne opplysninger du skal oppgi, kan du utsette leveringsfristen automatisk med en måned ved å søke på Skatteetaten.no.

Du kan også delegere tilgang til å se, endre eller levere skattemeldingen din til noen andre du stoler på.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke