Folk mener det er like viktig å stimulere til privat pensjonssparing som til boligsparing. Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjort for Storebrand.
Skrevet av: Kathleen Buer, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).
Flertallet av de spurte i undersøkelsen til Storebrand mente at skattefordelene for privat pensjonssparing bør være minst like store som for BSU-sparing.
Er du under 33 år og sparer 25.000 kroner i BSU, som er det årlige maksbeløpet, får du 5000 kroner i skattefradrag.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Må bli mer attraktivt
Seks av ti som deltok i undersøkelsen svarte at de kunne tenke seg å bruke en del av sparepengene sine til pensjonssparing dersom det var skattefordeler.
– I Norge har sparing gjennom BSU økt med 30 prosent de siste to årene, og samlet sparing har passert 43 milliarder kroner. Dagens ordning for privat pensjonssparing (IPS) er ikke god, og regjeringen har i regjeringsplattformen fra 2013 lovet å «styrke IPS-ordningen for å gjøre det mer attraktivt å spare til pensjon», sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til ABC Nyheter, og legger til:
– Når myndighetene har kuttet i folketrygden, må de følge opp med reelle skattefordeler for langsiktig sparing. Nordmenn trenger er gulrot for å sette av penger til alderdommen.
Les også: Mange ønsker høy pensjon, få vil jobbe lenger
– Ingen tjent med usikkerhet
Dyre Haug mener det er flere måter å stimulerer til privat pensjonssparing.
– Den enkle løsningen er å innføre skattesymmetri i dagens ordning for individuell pensjonssparing (IPS). Det vil si at skattefradraget du får ved sparing er identisk med skatten du betaler når du får pengene utbetalt. I dag risikerer du at marginalskatten du betaler ved uttak er langt høyere enn fradraget, og en slik usikkerhet er ingen tjent med, sier Haug.
Han legger til at dagens innskuddsgrense på 15.000 kroner i årlig IPS-sparing minst bør dobles.
Haug mener det er et paradoks at boligmarkedet koker, samtidig som det stimuleres til økt investering i bolig gjennom BSU-ordningen og andre gunstige skatteregler.
– Enkelte hevder at myndighetene skaper en boligboble med dagens gunstige skatteregler. Med bedre regler for privat pensjonssparing vil vi aldri kunne få en tilsvarerede pensjonsboble, sier Haug.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.
Les også: