Brexit gjør det ekstra viktig å ha reiseforsikring på reiser til Storbritannia

London er et yndet storbymål for reiseglade nordmenn. Ettersom britene nå forlater EU, blir det ekstra viktig å ha reiseforsikringen i orden når du skal til Storbritannia. Foto: Pixabay

Blir du syk eller skadet på reise i Storbritannia, er det ikke sikkert du får gratis behandlingstilbud lenger. For å unngå eventuelle skyhøye regninger, bør du derfor forsikre deg.

Storbritannia forlot EU den 31. januar i år, etter å ha vært medlem i 47 år.

Det får naturlig nok konsekvenser for det økonomiske samarbeidet mellom britene og EU, som igjen påvirker hvilke rettigheter norske reisende har dersom vi blir syke eller skadet på reise til Storbritannia.

For etter EØS-avtalen kan nordmenn i Storbritannia få behandling under National Health Service (NHS) på lik linje med britiske borgere.

Slik behandling er gratis, bortsett fra at du kanskje må betale en egenandel på resepter.

Det finnes i tillegg gode private behandlingstilbud, men disse kan være svært kostbare.

Nå kan imidlertid ordningen med gratis helsetjenester ta slutt.

Les også: Tusentalls skandinaver kan miste leilighetene etter at timeshare-selskap har meldt oppbud

Annonse:


Usikkert hvilke rettigheter du får fremover

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring. Foto: If

– Det europeiske helsetrygdekortet gir rett til nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land, på lik linje med de lokale innbyggerne. Men når Storbritannia forlater EU, forsvinner denne muligheten, med mindre ordningen skulle bli en del av en fremtidig avtale. Per nå er det ingen som kan si noe konkret rundt dette, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, i en uttalelse.

Norge har imidlertid en trygdeavtale med Storbritannia, som Einar Gerhardsen underskrev i 1957, men denne har ikke vært i bruk på flere tiår grunnet det europeiske helsetrygdekortet.

Ettersom mye har forandret seg siden denne avtalen ble inngått, er det derfor knyttet usikkerhet til hvorvidt denne vil være aktuell.

I en overgangsperiode vil Storbritannia i all hovedsak behandles som om landet fortsatt var et EU-medlem, ifølge Utenriksdepartementet.

Overgangsperioden skal i utgangspunktet vare til og med 31. desember 2020.

I denne perioden vil Storbritannia også behandles som om det fortsatt var part i EØS-avtalen og øvrige folkerettslige avtaler Norge har med EU.

Les også: Forsikringsselskap: Mange eldre risikerer millionregning etter ferieturen

En forsikring dekker mer enn bare behandlinger

Ifølge Europeiske Reiseforsikring vil det europeiske helsetrygdkortet fortsatt være gjeldende i denne fasen, dersom visse vilkår innfris.

Bibow Handeland mener likevel det er viktig å ha reiseforsikringen i orden:

– Rådet fra norske myndigheter er at man har en privat reiseforsikring med tilstrekkelig helsedekning klar før avreise til Storbritannia, så lenge ikke en avtale er på plass. Skulle retten til nødvendig helsehjelp bortfalle, og man ikke er forsikret, risikerer man i verste fall å bli sittende med regningen for behandling selv. Slike summer kan komme opp i millionklassen, sier han.

– Det er også viktig å ikke forveksle rett til nødvendig helsehjelp med innholdet i en standard reiseforsikring. Sistnevnte dekker ikke bare akutt sykdom eller skade, men også avbestillinger som følge av sykdom eller ulykke, samt utgifter knyttet til forsinkelser, tyverier/skader og rettshjelp, for å nevne noe, legger han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Coop-medlemmer får nå minst 600 kroner i rabatt på sydenturer

Nå gjelder nye håndbagasjeregler hos Norwegian

Privatøkonom mener banker og forsikringsselskap bevisst sprer pensjonsfrykt

Kraftig verdiøkning på ferieboliger i Tyrkia smuldrer nå bort for flere tusen nordmenn