Ansatte i Bane NOR, tidligere Jernbaneverket, har gjennom tariffavtaler fremforhandlet at de, deres ektefeller og barn under 18 år skal ha personalrabatt på togreiser. Det fordrer nå at de har en app.
Jernbaneansatte har en avtale om personalrabatt på togreiser.
Ettersom denne er livsvarig, gjelder den derfor også etter at ansatte har gått av med pensjon, samt for enker og enkemenn etter disse.
Fra 1. juli neste sommer må Bane NOR og andre transportselskaper innberette den økonomiske fordelen som personalbillettordningen representerer.
Dette skyldes innføringen av flere nye skatteregler for rabatter og skattefrie gaver til ansatte.
En ansatt i et transportselskap kan med de nye reglene motta gratisbilletter til en verdi av inntil 10.000 kroner i året, hvis han/hun utnytter både gave- og personalrabattreglene fullt ut.
Bane NOR har valgt en løsning for innberetning som gjør at personalbilletter nå kun blir tilgjengelig gjennom Vy-appen. Fysiske reisekort blir ikke lenger utstedt.
Les også: Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav
Annonse:
Fører til at mange eldre mister rabatten
Dette har fått Ingjerd Sveen (78) til å reagere, ifølge nettavisen FriFagbevegelse.
Mannen hennes har i alle sine yrkesaktive år jobbet i jernbanen, noe som har gitt henne frikort på togreiser.
Nå mister Sveen denne fordelen, fordi hun ikke har app-tilgang.
– De kaster millioner etter milliardærene, men så tar de fra oss de små fordelene vi har fått gjennom et langt arbeidsliv. Jeg skjønner ikke hva som er problemet med å ha frikortene på et papir. Det er en papirlapp som fornyes hvert eneste år, så viser vi den til konduktøren og betaler for plassbillettene selv, sier hun til FriFagbevegelse.
Selv om mannen ikke lenger tar så mange togreiser, bruker hun tog til blant annet legebesøk og for å besøke barnebarnet som er på sykehus i Bergen.
Ingjerd Sveen synes det er urettferdig at hun nå må betale fullpris, da personalrabatten til de ansatte og deres nærmeste var en del av lønnspakken.
– De som jobbet i jernbanen tjente mindre enn de andre i staten, nettopp på grunn av disse frikortene som gjelder livet ut, sier Sveen.
Les også: Advokater: Derfor bør du opprette en fremtidsfullmakt
Statssekretær tror på løsning innen 1. juli
Bane NOR bekrefter overfor FriFagbevegelse at personalrabatten kun kan brukes gjennom en app, når skattefordelen skal skattlegges fra neste år.
Statssekretær i Finansdepartementet, Jørgen Næsje (Frp), mener transportbransjen har forsøkt å finne en hensiktsmessig måte å følge skattereglene på.
– Jeg er trygg på at de vil finne en brukervennlig løsning også for denne aldersgruppen, innen det nye regelverket trer i kraft sommeren 2020, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.
Bane NOR har per i dag rundt 4400 ansatte, ifølge egne nettsider.
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
Les også disse sakene på Pengenytt.no:
Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten
Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke
Digitaliseringen i bankene: – Vi kan ikke løpe fra kundene
Nesten en tredjedel av statsbudsjettet går til trygde- og pensjonsutbetalinger gjennom Nav
Skattebetalerforeningen tror sannsynligheten for gjeninnføring av arveavgift har økt
Fikk 2627 kroner for mye i pensjon – gikk glipp av 1,5 millioner kroner i AFP