Hele 320.000 nordmenn har gruet seg til å få sommerens kredittkort-regninger

Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank og gir deg råd for hvordan du skal betale kredittkortregningen etter sommerens utskeielser. Foto: Danske Bank/ Sturlason

Etter den søte feriekløe kommer den sure kredittkortsvie. For selv om Ola og Kari er i ferd med å legge sommerferien 2019 bak seg, er regningene for all moroa langt fra et tilbakelagt kapittel for alle.

Over 40 prosent av oss betalte halvparten eller mer av ferien med kredittkort, og så mange som 320.000 nordmenn oppgir at de siden den gang har gruet seg til det hele skal betales.

Det viser en undersøkelse som YouGov har gjennomført for Danske Bank.

– Nærmere 20 prosent av dem som betalte deler eller hele ferien sin med kredittkort sier til oss at de i etterkant har gått rundt og gruet seg til dagene vi nå er midt oppi; til sommeroppgjørets time, sier Cecilie Tvetenstrand, som er forbrukerøkonom i Danske Bank.

– Det tyder på at mange har brukt mer penger enn de kanskje burde ha gjort i sommer, legger hun til.

Tallene viser også at det er de unge som i minst grad har sett frem til at regningene skulle komme i posten.

38 prosent av de mellom 18 og 29 år har gruet seg til å betale for årets sommermoro, mens bare fem prosent av dem over 60 svarer det samme.

Mens 22 prosent av menn oppgir at de har gruet seg til sommerens kredittkort-regninger, er andelen blant kvinner «kun» 14 prosent.

Les også: Du kan spare tusenlapper i gebyrer på å ta med riktig betalingskort til utlandet

Annonse:


Slik kommer du deg over sommersmellen

Dersom du nå innser at pengebruken tok litt av i sommer, og at regningene som tikker inn er litt i største laget, har forbrukerøkonom Tvetenstrand noen gode råd:

– Det viktigste er å få full oversikt så fort som mulig. Gå nøye gjennom kontoutskriftene for alle kort du har benyttet deg av i sommer, sett deg så opp et budsjett for de kommende ukene og månedene, og se om det er noe du umiddelbart kan kutte med hensyn til forbruket.

– I de fleste tilfeller vil det gå 30-45 dager før rentene på kredittkortet begynner å løpe, så pass på at du bruker den tiden effektivt og smart.

Neste steg kan være å se på utgifter man vanligvis tar seg råd til, men som det i utgangspunktet ikke er noe å problem å kutte i.

– De aller fleste greier å spare inn på ett og annet med hensyn til innkjøp av mat og drikke, for eksempel den ekstra gode osten man pleier å kjøpe eller den litt dyre vinflasken man vanligvis unner seg selv, sier Tvetenstrand, og legger til:

– Og kanskje kan man også la være å dra på byen en lørdag eller to, eller ta selskapet hjemme hos seg selv i stedet? Gjør man slike vurderinger i et par måneder er man raskt over sommerkneika.

Hun oppfordrer videre dem som ser de ikke kommer til å greie å betale kredittkortregningene til å ta kontakt med kreditorene så fort som mulig.

– Det er mye bedre å be om utsettelse enn å måtte betale purregebyr når de sender deg purring ved neste korsvei, sier forbrukerøkonomen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?

Frekk svindelmetode med kredittkort brer om seg

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Den 31. juli forfalt den aller siste lisensfakturaen fra NRK

Pensjonistforbundet vant fram med at pensjon ikke er stønad