Huseiernes Landsforbund advarer sine medlemmer mot å benytte seg av svart arbeid. – Du vet aldri hvem du slipper inn, sier generalsekretær Peter Batta.
Skrevet av: Gunnar Larsen, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter)
Etter et par år med nedgang i antall boliginnbrudd viste statistikken for i fjor at innbruddene igjen er økende.
Sommeren er høysesong for ubudne gjester, og mange vender hjem til endevendte boliger etter endt ferieopphold.
– Tyveriene er godt organisert, og flere deltar. Noen rekognoserer, andre gjør innbruddet, mens en tredje gruppe står for uttransporteringen, sier Batta.
Les også: Tyveribande tømte ferieboliger på Costa Blanca
Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook
– Skummelt å bruke svart arbeid
De siste årene har Huseiernes Landsforbund fått flere henvendelser fra medlemmer som forteller om innbrudd de mener kan settes i sammenheng med innleid arbeidskraft.
– Vi har eksempler på at der hvor det har vært innleid «svart» arbeidskraft i private hjem, har det i etterkant blitt begått grovt tyveri. Tyvene har ofte informasjon om verdisaker og hvor disse befinner seg i huset. Dette viser hvor skummelt det kan være å benytte svart arbeidskraft, påpeker Batta.
Les også: Politiet etterforsker over 100 bilinnbrudd på Østlandet
Eldre mennesker utsatt
Ifølge politiet er det ofte snakk om mobile vinningskriminelle som forflytter seg raskt for ikke å bli avslørt. Politiet i Vestfold, Telemark, Buskerud og Asker og Bærum politidistrikt har samarbeidet om Operasjon Grenseløs for å stanse de godt organiserte tyveribandene.
– Vi erfarer at særlig eldre mennesker tilbys svart arbeid i form av enkelt vedlikehold og reparasjoner direkte på døra. Mens jobben utføres blir boligen kartlagt. Når huseieren er bortreist vet tyvene nøyaktig hvor de skal lete. I løpet av minutter har de tømt boligen for verdigjenstander, advarer Peter Batta.
Les også: Politiet undersøker tyveribølge på Østlandet
Her er Huseiernes Landsforbunds ti råd for å unngå å bli en del av innbruddsstatistikken:
1. Lat som om du er hjemme
Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.
2. Unngå full postkasse
Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.
3. Viderekoble telefonen
Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.
4. Fyll søppelkassen
En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.
5. Fjern verdisaker
Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et sikkert sted (for eksempel på mobiltelefonen din eller på e-post).
6. Styr lys og lyd
En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.
7. Montér doble dørlåser
Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.
8. Montér alarm
Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige – eller de bruker din eller naboens.
9. Alliér deg med naboen
Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.
10. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post
Ikke legg ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din om at du er på ferie.
Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.