97.000 bileiere risikerer dagbøter fra 1. mars

Fra 1. mars får eiere av uforsikrede kjøretøy dagbøter. Kun få dager igjen er fortsatt nesten 100.000 biler og kjøretøy uforsikret. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Fra 1. mars risikerer du dagbøter dersom du eier et kjøretøy som ikke er forsikret. Det bør imidlertid ikke være din største bekymring.

Før jul vedtok Stortinget at eiere av uforsikrede kjøretøy skal ilegges et gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret etter den 1. mars.

Med kjøretøy menes biler, mopeder, motorsykler, traktorer og busser.

Dette gjelder uavhengig om kjøretøyet er bruk eller i kjørbar stand, så lenge skiltene er på eller de har status som påregistrert.

Annonse:


I fjor ble det sent ut et informasjonsbrev til eiere av 115.000 kjøretøy som ikke hadde lovpålagt forsikring i orden, hvor dette går klar frem.

Nå, to uker før fristen, er det rundt 97.000 kjøretøy som ennå ikke har blitt forsikret, ifølge tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF).

Les også: Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap

Gebyr på 150 kroner i døgnet

De fleste av disse kjøretøyene er personbiler, og gebyret for dem er på 150 kroner per døgn.

– Vi ser en svært gledelig utvikling som viser at vi er på rett vei. Vi forventer en gradvis reduksjon i antall uforsikrede i månedene som kommer, sier Roger Stenseth, leder i Trafikkforsikringsforeningen, i en kommentar.

Det er myndighetene som står bak gebyrordningen, men det er Trafikkforsikringsforeningen som står for selve innkrevingen.

Det er imidlertid ikke bare gebyret som påløper fra 1. mars som bør bekymre eierne av uforsikrede kjøretøy. For hvis det skjer en ulykke, kan eieren av det uforsikrede kjøretøyet bli holdt økonomisk ansvarlig for skader som oppstår.

Inkluderer det personskader, kan det beløpe seg til mange millioner kroner.

– Jeg forstår ikke at noen tør å kjøre uten forsikring. Fra 1. mars blir det uansett svært kostbart å droppe bilforsikringen. Eier du et registrert kjøretøy må du ha forsikring. Sørg for å ha forsikringen i orden, eller avskilt bilen, forteller Stenseth.

Les også: Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

Slik kan du sjekke status på dine egne kjøretøy

Ved å logge deg inn på nettsidene til Trafikkforsikringsforeningen, kan du se hvilke kjøretøy du står oppført som eier av i motorvognregisteret, samt hvor de er forsikret.

Dersom du finner flere kjøretøy enn du i utgangspunktet hadde forventet, kan dette skyldes følgende:

  • Det er ikke levert inn korrekt salgsmelding på en bil du har solgt. Den må være signert av både kjøper og selger, samt levert til Statens vegvesen. Hvis ny eier ikke forsikrer kjøretøyet, vil du fra 1. mars få gebyr. Kontakt i så fall kjøper og/eller Statens vegvesen for å rydde opp.
  • Det kan også være kjøretøy som du mener er avregistrert eller vraket, men som ikke er registrerte som det i motorvognregisteret. Kontakt Statens vegvesen.
  • Du kan også stå oppført med et kjøretøy som du mener er stjålet. Kontakt politiet og sikre at det er meldt stjålet for å unngå fremtidig gebyr.

Til opplysning så regnes tilhengere og campingvogner ikke som forsikringspliktige.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2018: Her er alle de viktigste datoene

Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Nå får du vrakpant også for campingvogner, mopeder, MC’er og lastebiler

Skade på bil som følge av hull i veien? Dette svarer Statens vegvesen om erstatning

Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier