78 av Elkjøps svenske butikker har innført kontantnekt

Elgiganten har innført 78 kontantfrie butikker i Sverige. På bildet ser du administrerende direktør i Elgiganten, Niclas Eriksson, foran en av de nyeste Phone House-butikkene. Foto: Elgiganten

22. januar ble de aller fleste av Elgigantens Phone House-butikker i Sverige kontantfrie. Elkjøp i Norge følger nøye med for å høste erfaringer.

Elkjøps butikker i Sverige går under navnet Elgiganten.

Elektronikkjeden har totalt 163 butikker og varehus i vårt naboland, hvorav 85 er såkalte Phone House.

Det er butikker som hovedsakelig selger mobiltelefoner, mobiltilbehør og abonnement. Sortimentet er med andre ord begrenset sammenlignet med varehusene til Elgiganten.

Nå har altså 78 av disse blitt kontantfrie. Hensikten er å forbedre arbeidsmiljøet og øke sikkerheten til de ansatte, ifølge selskapet.

– Et bra og trygt arbeidsmiljø for våre medarbeidere er det vi prioriterer høyest, og vi arbeider kontinuerlig med å finne konkrete og effektive tiltak for å forbedre den. At vi nå velger å fjerne kontanthåndteringen i 78 Phone House-butikker, er en del av dette arbeidet, sier Niclas Eriksson, administrerende direktør i svenske Elgiganten, i en melding.

Les også: Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Færre betaler med kontanter

Kontantbetaling har utgjort en stadig mindre andel av Elgigantens totale omsetning de seneste årene.

Det gjelder spesielt for Phone House-butikkene, hvor det anslås at rundt ti prosent av handelen den siste tiden har foregått med kontanter.

De som fortsatt ønsker å betale med kontanter, oppfordres til å skaffe seg et såkalt Paygoo Prepaid Mastercard Gift (gavekort, red.anm.). Det kan kjøpes på blant annet 7-Eleven og Shell.

Annonse:


Av de 85 Phone House-butikkene, er 21 av dem drevet som franchise. Disse fikk selv velge om de ville fortsette med kontanter eller ikke.

Syv av disse, det vil si butikkene i Huddinge, Oskarshamn, Alingsås, Motala, Falkenberg, Hudiksvall och Nynäshamn, valgte å fortsette å ta i mot kontanter en stund til.

Det er foreløpig ikke innført kontantnekt i de store varehusene til Elgiganten.

Les også: Dette landet kan bli det første uten kontanter

Elkjøp Norge følger spent med

Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjons-ansvarlig i Elkjøp Norge. Foto: Rune Dyrhaug/ Elkjøp Nordic

Etter at Lefdal ble en del av Elkjøp, har elektronikkjeden 159 butikker i Norge.

Pengenytt har vært i kontakt med kommunikasjonsansvarlig i Elkjøp Norge, Madeleine Schøyen Bergly, for å høre om det er aktuelt å slutte med kontanter også i de norske butikkene.

– Vi syns det er veldig spennende at kollegene våre i Sverige tester ut kontantfrie Phone House-butikker. Vi vil følge nøye med og evaluere erfaringene som blir gjort etter at løsningen har vært i drift en stund, skriver hun i en epost, og legger til:

– Da vil vi kunne se om kontantfrie butikker fungerer godt og om vi skal følge etter, men per i dag foreligger det ingen planer om dette.

Hun presiserer at de ikke har sjekket opp de juridiske aspektene rundt dette i Norge ennå.

Det som er sikkert er at kontantbruken i de norske Phone House-butikkene allerede er svært lav.

Les også: I disse landene tviholder befolkningen på å bruke kontanter

Regelen om kontanter som tvunget betalingsmiddel er myket opp

Ifølge sentralbankloven § 14 er norske sedler og mynter tvungne betalingsmidler i Norge.

Det betyr at du som utgangspunkt har rett til å betale med kontanter, og at mottakeren kan kreve betaling med kontanter.

Men fullt så enkelt er det ikke lenger. For i 2013 tok Forbrukerrådet kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet for å få en avklaring på hvor langt prinsippet om rett til betaling med tvungne betalingsmidler går.

Resultatet ble at departementet myket opp regelen, først og fremst av hensyn til transportselskapene.

– Slik Forbrukerrådet ser det, må næringsvirksomheter som nekter kontant betaling stille opp med ett eller flere gode alternativer som er gratis og sikre, uttalte fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til nettstedet Vestviken24.no i fjor.

– Det kan være faktura, men det kan også være betaling via en mobilapp, som transportselskapene nå i stor grad benytter, la han til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Snart kan du bruke fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning til å identifisere deg når du handler på nett

Den nye generasjonen bankkort tar av

Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff