I løpet av de de siste dagene har verden fått innblikk i mye av EU-landet Luxembourgs skyggebelagte forretningsmodell. Også et av Europas fattigste land, Irland, har satset hardt på å tiltrekke seg selskaper ved å holde lav selskapsskatt. Nå viser det seg at nesten 40 prosent av alle verdipapirfond i Europa er registrert i et av disse to landene.
13.000 av 35.000 fond i Europa, eller halvparten av Europas forvaltningskapital, håndteres gjennom Luxembourg og Irland. Det skriver analytiker Thomas Furuseth i Morningstar på deres nettsider.
Luxembourg, et land med kun en halv million faste innbyggere, har alene nesten 10.000 fond i Morningstars database.
– Nå er det ikke Luxembourgs fondsindustri direkte som er kilde til Panama Papers, men noen (under-) selskapers trang til å hjelpe investorer med å sette opp selskaper i små og varme øyer uten innsyn», sier Furuseth til Pengenytt.
Les også: Fra i dag blir det enklere å investere bærekraftig
Sjekk selvangivelsen din nøye
Furuseth sier at det godt kan hende at du har investert i for eksempel luxembourgske eller irske fond gjennom din rådgiver, uten at du har tenkt noe spesielt over det.
Det er det ikke noe galt i, så lenge det er rapportert til skattemyndighetene.
Med en selvangivelse hvor mesteparten er automatisk oppført før du får den, er det lett å glemme av enkelte poster dersom de ikke er forhåndsutfylt.
Enten du eier aksje-, rente-, kombinasjons- eller hedgefond, er derfor oppfordringen at du sjekker at de står oppført i selvangivelsen.
Hvis de ikke står der, er det din plikt å føre dem opp basert på den informasjonen du har mottatt ved årsslutt.
Les også: Så mange sjekker aldri selvangivelsen
Dyre fond for kundene
Årsakene til at så mange fond holder til i Luxembourg, kan være så mange. Forvaltningskostnadene til kundene er IKKE en av dem, ifølge Furuseth.
– Hvis man utelukkende ser på kostnader, så tenderer luxembourgske fond til å ha høyere kostnader enn andre markeder. For eksempel har norske aksjefond gjennomsnittlig løpende kostnader på 1,17 prosent (eksklusive institusjonsfond), mens Luxembourg-fond tilgjengelig for salg i Norge har et snitt på 1,80 prosent, sier Furuseth.
– Inkluderer man alle fond, så er fortsatt Luxembourg-fondene dyrere i snitt, både for rentefond, kombinasjonsfond, aksjefond og andre typer fond, legger han til.
Furuseth tror det må være andre grunner som driver investorer og forvaltere til Luxembourg:
– Muligens er det forvalterne som foretrekker Luxembourg og Irland fremfor andre tilholdssteder. Eksempler på dette kan være mindre tilsyn, raskere implementering av gunstige regler og enklere oppretting, endring og avvikling av fond.
Les også: Historisk svak krone: Har ditt aksjefond valutasikring?